Ismét film készülhet a Dűnéből

A Legendary megegyezett Frank Herbert örököseivel, hogy megfilmesítik a világ egyik legjobb sci-fijét. Mi több, egész franchise-t építenének Paul Atreides története köré.

A Tűzgyűrű, Nolan Batman-trilógiája, Acélember (többek között) a Legendary stúdió gyártásában készültek - tegnap pedig  bejelentették, hogy megszerezték a Dűne mozis és televíziós jogait. Egy lehetséges franchise alapjának tekintik Herbert zseniális regényét, amit kapásból több filmre szétszedve akarnak feldolgozni.

Hát hajrá.

A Dűnét már a 70-es évektől kezdve próbálták megfilmesíteni. Alejandro Jodorowsky megalomán filmterve talán a filmtörténet leghíresebb soha el nem készült alkotása, olyannyira, hogy egy külön dokumentumfilmet is szenteltek neki. Jodorowsky tizennégy órásra tervezett szörnyszülöttje egészen elképesztő és különösen beteg lett volna, H.R.Giger förtelmesen gyönyörű kreatúráival, Moebius jelmezeivel, és olyan szereplőkkel, mint Mick Jagger, Orson Welles vagy Salvador Dali, aki az univerzum őrült császárát játszotta volna. Sorsszerű volt, hogy a vállalkozás összeroppanjon a saját súlya alatt.

David Lynch 1984-es Dűnéje mind kritikailag, mind anyagilag óriásit bukott, a megítélése pedig azóta is eléggé ellentmondásos. Pedig Lynch, a furán működő agyán átszűrve nagyszerűen megragadta a regény sajátos hangulatát, de a történet második felét csak béna barkácsmegoldásokkal tudta elmesélni.

A kétezres évek elején még készült két viszonylag érdektelen minisorozat, legutóbb pedig Peter Berg (Hancock, A királyság, Az Amazonas kincse) és Pierre Morel (Elrabolva) adta fel már a tervezésnél.

Frank Herbert Dűnéje ugyanis megfilmesíthetetlen. A több ezer évet felölelő regényciklus egy filozófiai és spirituális utazás. Bármilyen filmet is csináljanak majd ebből, az szükségképpen a külsőségekről fog szólni, ha pedig tényleg franchise-t akarnak, akkor aztán tényleg semmi nem marad az eredetiből. De legalább abban biztosak lehetünk, hogy az Arrakis óriási homokférgei baromi jól fognak kinézni.