Isten éltesse Ron Perlmant!

Perlman az évtizedek alatt igazi kultszínésszé nőtte ki magát, mert a megjelenése miatt szívesen alkalmazzák a saját álomvilágukban élő rendezők. No és persze, ő Hellboy. Kedvenc fura arcú színészünk ma ünnepli 68. születésnapját, ezért összeszedtük a legjobb alakításait.

A rózsa neve

Umberto Eco zseniális első regényét olvashatjuk izgalmas kultúrtörténeti műként, Borges előtti főhajtásként, ugyanakkor szokatlan, csavaros krimiként is. Jean-Jacques Annaud filmje értelemszerűen ez utóbbiból indul ki, bár a leegyszerűsített dramaturgiában sajnos olyan bevett fordulatok is vannak, amik erősen csorbítják az alapanyag krimijének puszta vázát. 

Perlman az apátság torz testű, értelmileg elmaradott szerzetesét alakítja, akit Bernardo Gui inkvizítor boszorkányság vádjával megkínoztat, majd máglyahalálra ítéli. A színésznek egyébként ez volt a második - A tűz háborúja után - közös munkája Annaud-val.

 

A szépség és a szörnyeteg

A klasszikus mese modernizált, krimivé alakított feldolgozásában Perlman - ki mást - a szörnyet alakította a fiatal Linda Hamilton oldalán. Az 1987-1990 közt futott sorozat 55 része közül tizennégyet George R. R. Martin írt. 

 

Rendőrakadémia 7.: Moszkvai küldetés

Nyilván ez nem egy kiemelkedő szerep, mert a Rendőrakadémia-sorozat már korábban is a ZS-filmek szintjére süllyedt, de szerves része volt a megboldogult VHS-korszaknak. A széria utolsó darabjában Perlman az orosz maffia kegyetlen főnökét, Konstantine Konalit alakítja.

 

Elveszett gyerekek városa

Marc Caro és Jean-Pierre Jeunet csodaszép rémmeséjében csak úgy hemzsegnek a fura fizimiskájú figurák. A vörösre festett hajú Perlman játssza Valakit, az együgyű, jószándékú utcai erőművészt, akinek fogadott öccsét, a zabagép Kajást elrabolja a Krank, a nyomorult tudós, hogy más gyerekekével együtt ellopja az álmait. Valaki Morzsával, a tolvajlánnyal ered a gyerekrablók nyomába. 

 

Alien 4.

Sajátos stílusú, különc rendezők szívesen dolgoznak együtt Perlmannal, Jeunet Az elveszett gyerekek városa után az Alien 4. szedett-vedett kalózbandájába is beválogatta. Johner egy igazi tahó: egyszerű, mint a bot, nagyszájú figura, de hiába keménykedik Ripley előtt, a nő folyton lealázza.

 

Hellboy

A tökéletes képregényfigura tökéletes szerep egy tökéletes rendező tökéletes filmjeiben. Perlman maga Hellboy, és ugyan az ördögfajzat Mike Mignola képregényében is töprengő, önmarcangoló figura (bár ha nácit lát, reflexből leüti), de Guillermo del Toro óriási szívet adott neki. Szeretjük az új feldolgozás címszereplőjét, a Stranger Things sheriffjét, David Harbourt, de Perlman bitangul fog hiányozni.

 

Sons of Anarchy

Kurt Sutter sorozatában mindenki egy aljas szemétláda, és még csak nem is Perlman karaktere, Clay Morrow, a motorosbanda vezetője a legnagyobb patkány - bár feltétlenül dobogós helyen áll. A színész lubickol a szerepben, egyszerűen élvezet gyűlölni.

 

Tűzgyűrű

Guillermo del Toro a Cronos, a Penge 2. és a két Hellboy után ötödjére dolgozott együtt Perlmannal a szörnyes-óriásrobotos, önfeledt trash-őrületben. A színész itt Hannibal Chow-t, az excentrikus üzletembert alakítja, aki óriási bizniszt csinál a szörnyek szerveinek kiárusításából. Nagystílű, de igazi suttyó.