Itt a 8 legviccesebb jelenet John Cleese legendás munkásságából

Monty Python, Waczak Szálló, Gyalog galopp, Brian élete – egy cikksorozat is kevés lenne a kiváló angol komikus összes emlékezetes szerepének felsorolásához!

John Cleese 1939. október 27-én született az angliai Weston-super-Mare-ben. Komikusi vénája már gyerekkorában is megmutatkozott, magassága miatt sokszor gúnyolták, a humorral védekezett ez ellen. Jól sportolt, jogot tanult Cambridge-ben, kabarékban és rádióműsorokban szerepelt. 1969-ben csatlakozott az akkor alakuló Monty Python társulathoz, akikkel rengeteg emlékezetes jelenet mellett olyan kultikus mozifilmekkel örvendeztette meg a fanyar angol humor kedvelőit, mint a Gyalog galoppAz élet értelme és a Brian élete.

John Cleese a 2014-ben megjelent önéletrajzi kötetével pózol egy New York-i könyvbemutatón (fotó: Slaven Vlasic/Getty Images)

 

A Monty Python társulatból való kilépése után Hollywoodot is meghódította: olyan ikonikus produkciókban játszott, mint a Fészkes fenevadak, a Harry Potter és a bölcsek köve vagy a Pierce Brosnan nevével fémjelzett James Bond-filmek. Négyszer nősült, első feleségével, Connie Booth-szal forgatta le a máig népszerű Waczak szálló című tévésorozatot. Ebből a csodálatosan gazdag életműből próbáltuk összeválogatni a 8 legviccesebb John Cleese-jelenetet.

 

1. Hülye Járások Minisztériuma

1969 és 1974 között futott nagy sikerrel a brit BBC csatornán minden idők egyik legviccesebb abszurd tévésorozata, a Monty Python Repülő Cirkusza. A széria lazán, vagy inkább sehogyan sem összefüggő szkeccseiből számos jelenet vált kultikussá, nem egy pedig még ma, ötven év távlatából is ugyanolyan friss és üde viccnek hat, mint akkor. Cleese egyik legemlékezetesebb karaktere, Mr. Teabag, azaz a Hülye Járások Minisztériumába valóban hülye járással bejáró, öltönyös úr 1970. szeptember 15-én bukkant fel először a tévéképernyőkön – ma pedig már önálló életre kelt mém, számos köztéri utánzóval!

 

2. A Gyalog galopp angolokat sértegető francia őre

Számos jelenetet fel lehetne idézni a Monty Python-társulat 1975-ös kultfilmjéből, a Gyalog galoppból – mi most az Arthur királyt és a Kerekasztal Lovagjait sértegető francia őrt (lásd még „Hülye angolok! Angol hülyék!”) tettük be a toplistánkba eredeti hanggal, mert ott jön csak ki igazán a mellvéden álló katonát alakító John Cleese vicces akcentusa. Aki egyébként saját magát sértegette ebben a jelenetben, hiszen a kapu előtt álló lovagok közül ő játszotta a bátor Sir Lancelotot.

 

3. A Waczak szálló bármelyik jelenete

Cleese három évad után kiszállt ugyan a Monty Python Repülő Cirkuszából, de a Gyalog galopp és a Brian élete kedvéért természetesen szívesen csatlakozott hozzájuk a bolondozásban. A két mozifilm között az akkori feleségével, Connie Booth-tal leforgatta a Waczak szálló (eredeti címmel: Fawlty Towers) című, kultikus tévésorozatot, melynek az első évadát 1975-ben, a másodikat 1979-ben vetítette nagy sikerrel a BBC. A széria központi alakja a goromba, fukar és karót nyelt hoteltulajdonos, Basil Waczak (eredetileg: Basil Fawlty), aki a családjával üzemeltet egy panziót „angol Riviérán”, Torquayben. A figurát Cleese egy valódi szállodaigazgatóról, bizonyos Donald Sinclairről mintázta, aki a Monty Python Torquayben eltöltött nyaralásakor nem bánt túl vendégmarasztalóan a társulat tagjaival. Bár Sinclair és a családja nehezményezte, hogy ennyire negatívan ábrázolta őket a sorozat, a lányai szerint Cleese tökéletesen játszotta el az apjukat, aki művelt ennél cifrább dolgokat is „az igazi Waczak szállóban”.

 

4. Mit adtak nekünk a rómaiak?

Ha létezne Guinness-rekord a házibulikban legtöbbször idézett filmrészlet kategóriájában, akkor az 1979-es Brian élete biztosan többszörös győztes lenne benne. Főleg, ha a magyar nyelvű verzió is beszállhat a versenybe – hiszen ha létezik film, ami szinkronnal sokkal szórakoztatóbb, mint eredeti hanggal, akkor a Brian élete minden kétséget kizáróan ilyen. A mémmé, sőt, idiómává és közmondássá nemesedett Mit adtak nekünk a rómaiak?-jelenetben John Cleese alakította a Reg nevű, lázongó júdeait.

 

5. A rabbi halálra kövezése

Igen vicces ez a jelenet is (főleg a kultikus magyar szinkronnal), nem csoda, hogy a Monty Python-tagokat istenkáromlással és a vallásos emberek megsértésével vádolták több országban is a Brian élete bemutatója után. Brian (Graham Chapman) és az anyja (Terry Jones) ugyanis a focimeccsek szotyi- és zászlóárusait idéző kufártól veszik meg a kövezéshez a köveket (amiből ugye egy kősivatagban rengeteg lenne ingyen is), ráadásul a kövező tömeg nagy része olyan álszakállas nő, akinek nem is lenne szabad ott lennie egy nyilvános kövezésen. Az ítéletet kihirdető vallási vezetőt John Cleese alakította fergetegesen, és szegény a saját maga nyelvtani csapdájába esve végezte egy hatalmas szikla alatt.

 

6. Pucér tánc orosz halandzsázással A hal neve: Wandában

Cleese a Monty Python társulat amerikai tagjához, Terry Gilliamhez hasonlóan önálló filmes karriert kezdett építeni a '80-as években, amelyhez létrehozta a Video Arts nevű produkciós céget is. Ő volt egy személyben a forgatókönyvírója, a producere,a  társrendezője és a főszereplője is az 1988-as A hal neve: Wanda című kultvígjátéknak, amelyben előadta a fenti, pucéran táncolós-halandzsázós jelenetet. Alakításáért megkapta a britek Oscarját, a BAFTA-díjat is (Monty Python-os kollégájával és országos cimborájával, Michael Palinnel együtt).

 

7. John Cleese és a madagaszkári lemurok

Michael Palinhez hasonlóan John Cleese is számos ismeretterjesztő filmet és tévésorozatot forgatott azután, hogy a Monty Python társulat tagjai szétszéledtek, és önálló karriert kezdtek építgetni. 1998-ban az In the Wild című sorozatban láthattuk, amely arról volt híres, hogy ismert sztárokat utaztattak el különböző egzotikus országokba. Cleese epizódjának helyszíne Madagaszkár volt, ahol a színész vidáman pózolt a lemurokkal – azon belül is a Madagaszkár-rajzfilmekből később világszerte kedveltté vált gyűrűsfarkú makikkal.

 

8. Q kütyübemutató jelenete a Halj meg máskorban

Cleese az 1999-es A világ nem elég című Bond-filmben vette át a  stafétabotot Q-tól, akit addig évtizedeken át Desmond Llewelyn alakított. Ebben a filmben persze még R-nek hívták őt (ez a betű jön ugyanis a q után az ábécében), az ezredfordulótól kiadott, számtalan Bond-videojátékban és a 2002-es Halj meg máskor!-ban viszont már teljes értékű kütyüfelelősként állt a 007-es rendelkezésére, ha lézeres óra, üvegtörő gyűrű vagy egyéb más trükkös szerkezet kellett egy-egy titkos misszióhoz. Cleese Halj meg máskor!-béli kütyübemutató jelenete ráadásul azért különösen szórakoztató a fekete öves Bond-rajongók számára, mert Pierce Brosnannal együtt egy olyan MI6-raktáron sétál keresztül, ahol az összes régi filmből felbukkan egy-egy kultikus ketyere, Rosa Klebb pengés cipőjétől kezdve a Polipka röhejes krokodil alakú mini-tengeralattjáróig!