Itt a filmtörténelem 5 leghíresebb macskája!

Nemcsak Ripley volt cicarajongó az Alienben, de Corleone, Dr. Genya és a Bond-filmek főgonosza is.

Nemrég a fél internet rákattant egy Alien-képeskönyvre, amiben A nyolcadik utas: a Halálban látott macska, Jonesy szemszögéből mutatta be a szerző, hogyan harcolt Ripley a kultikus űrszörnnyel. Ennek apropóján összeszedtük a mozis házikedvenceinket: íme az öt legemlékezetesebb macska az elmúlt évtizedek filmes terméséből!

Jonesy A nyolcadik utasból

Belegondolt már a kedves olvasó abba, hogy az 1979-es Alienben valójában Jonesy volt a nyolcadik utas? A rettegett szörny csak a kilencedik lehetett a sorban, hiszen úgy került át a Nostromo fedélzetére a hét űrhajós meg a macska mellé, hogy egy arctámadó ráugrott szegény Kane-re (John Hurt), akiből utána kimászott a kultikus űrszörny. Jonesy-nak nagyon fontos dramaturgiai szerepe volt a filmben. Egyrészt jól fenn lehetett tartani a feszültséget azzal, hogy bizonyos jelenetekben kiderült, nem is az Alien mocorgott a csövek közt és a kivilágítatlan szervizfolyosón, hanem a macska. Másrészt amikor Ripley visszarohant érte, pedig ez csak plusz időveszteséggel járt, azzal azt bizonyította, hogy ő egy jólelkű ember – ellentétben a Weyland társaság többi alkalmazottjával, akiket csak a fizetési bónusz meg a fegyverként használható idegen lény érdekel.

Ernst Stavro Blofeld macskája

A popkultúra legelső, széles körben ismert filmes macskája alighanem Blofeld házikedvence volt. A hófehér török angóramacska már a második Bond-filmben, az 1963-as Oroszországból szeretettelben feltűnt, de láthattuk később a Tűzgolyóban, a Csak kétszer élszben, az Őfelsége titkosszolgálatában-ban, a Gyémántok az örökkévalóságnak-ban, a Szigorúan bizalmasban, és legutóbb 2015-ben, a Spectre-ben is.

Dr. Genya macskája

A titkos támaszpontján világuralmi terveket szövögető, macskasimogató főgonosz az elmúlt évtizedekben közkedvelt filmes toposz lett. Láthattuk többek között a Bigyó felügyelőben és az eredeti rajzfilmben, és persze az Austin Powers-trilógiában is. Utóbbiban Dr. Genya kiskedvence egy perzsamacska, később pedig egy kopasz szfinx volt. Az eredeti verzióban Mr. Bigglesworth volt a neve, a szinkronos verzióban viszont Kand Úrnak hívták.

Don Corleone macskája

Bizonyára mindenki emlékszik még A keresztapa ikonikus nyitójelenetére, ahol Amerigo Bonasera a gengsztercézár színe elé járult, és miközben igazságot követelt a lánya elcsúfítása miatt, a nagyhatalmú Vito Corleone csak szórakozottan cirógatott egy kiscicát. A jelenet érdekessége, hogy az eredeti forgatókönyvben egyáltalán nem szerepelt macska! A rendező, Francis Ford Coppola talált rá a Paramount stúdió udvarán, és mivel nagyon barátságos cica volt, bevitte a forgatásra is. A macska ráadásul még az amúgy igen nehéz természetű ember hírében álló Marlon Brando ölében is jól érezte magát. Amikor a színészlegenda úgy döntött, hiába forog a kamera, nem teszi le az öléből a kiscicát, Coppola végül benne hagyta a jelenetet a filmben is.

Thackery Binx a Hókusz pókuszból

Az összeállítás végére hagytam személyes kedvencemet: a Hókusz Pókusz beszélő fekete macskáját. Ez az 1993-as „Disney-horror” teljesen időtálló darab, a gyerekkel is simán újra lehet nézni bármelyik őszi hétvégén. Ennyi idő elteltével különösen vicces volt látni, hogy Sarah Jessica Parker benne az egyik salemi boszorkány, aki visszatért a nővéreivel, hogy Halloweenkor egy kis gyerekhúst egyen. Szerencsére a kisvárosba érkező új srác Max (akit a Dallas John Ross Ewingja, Omri Katz alakított) egy csapat talpraesett tini, egy barátságos zombi (Doug Jones volt a maszk mögött!) és a boszorkányok átka miatt fekete macskává változott Binx segítségével legyőzi a gonoszt.