Itt a legparásabb cápafilm

Ami nem jelenti azt, hogy a 47 méter mélyen folytatása a legjobb film a témában, de tényleg mindent beletettek, amitől a víz alatt be lehet rosálni.

A 47 méter mélyen (2017), amelyben két csinos fiatal lány egy hibás cápaketreccel a tenger fenekére zuhan, majd egy kitartó fehércápa potenciális vacsorái lesznek, egy nagyon hatásos, céltudatos és a zsáner eszközeit remekül használó film volt. Szerették is a népek, és jó sok pénzt hozott, különösen azt nézve, hogy nem került nagyon sokba, így már nagyjából a bemutató napján tudni lehetett, hogy lesz második része. Sokan azzal vicceltek, hogy 48 méter mélyen lesz a címe, aztán egy darabig a stúdiónál azt mondták, tényleg így hívják majd a második részt, aztán az utolsó pillanatban módosítottak, és most már 47 Meters Down: Uncaged néven fut az új cápás horror, ami egy morzsányit sem jobb cím, sőt, de ezen ne akadjunk fenn, foglalkozzunk a cápákkal! A barlangi cápákkal.

A nagy ötlet ugyanis az, hogy az előző film receptjét felütik a Neil Marshall rendezte modernkori klasszikus, A barlang (2005) alapsztorijával – emlékeztetőül, ott egy csapat fiatal lány keveredett egy átláthatatlan földalatti alagútrendszerbe, ahol ismeretlen lények vadásztak rájuk. Itt egy csapat fiatal lány, vakáción lévő barátnők keverednek egy víz alatti romvárosba, ahol egy titokzatos erő még mélyebbre szívja őket, hogy a mélyben lévő járatrendszerben valamik vadásszanak rájuk. Meg is mondom, mik, mert megmondják az új és egyben utolsó előzetesben: az óceán leghalálosabb cápafajtája! Bár, ha jobban belegondolok, elég kevesen keverednek ilyen helyre éves szinten, így elég alacsony hatásfokkal dolgoznak, de mindegy is, mert itt ez a néhány csinos lány, a sötétség és a szűk járatok, és ezek így együtt tényleg nagyon ijesztőek egy profi filmes kezében.

Merthogy a filmet az első részt is jegyző brit Johannes Roberts rendezte, a forgatókönyvet pedig az előző részt is író Ernest Rierával közösen hozták össze. Ennél persze érdekesebb a színészgárda, ami ugyan nagyrészt ismeretlenekből áll, de nem akármilyen ismeretlenekből.  A négy lány Brianne Tju, Sophie Nelisse, Corinne Foxx és Sistine Stallone, és az utóbbi két név nem véletlenül lehet ismerős, hiszen Jamie Foxx, illetve Sylvester Stallone kislányáról van szó, akiknek ez az első komoly filmszerepük – és csak tippelni tudunk, melyikőjük melyik, mert olyan gyorsra és szaggatottra lett megvágva a trailer. Lesznek ismertebb nevek is, mint John Corbett a Szex és New Yorkból vagy Nia Long, a film pedig már augusztus 16-án a mozikba kerül Amerikában, szóval eléggé a végére tartogatták ezt az előzetest – a magyar megjelenési listán nem szerepel a cím, gondolom, majd valamelyik mozicsatorna hozza el nekünk.