James Francót szexuális zaklatással vádolja két színiiskolás tanítványa

Sarah Tither-Kaplan és Toni Gaal szerint a sztár „szexjelenet mesterkurzusán” nem úgy működött a meztelen jelenetek forgatására való felkészítés, ahogyan kellett volna.

A tavalyi szexuális zaklatási ügye után ismét szexuális zaklatással vádolják James Francót: ketten is azt állítják, hogy visszaélt a helyzetével a Studio 4 nevű színiiskolájában azon a kurzuson, ahol színésznő-aspiránsokat készített fel arra, hogyan tudják megfelelően kezelni a félmeztelen klipforgatásokat és a filmek szexjeleneteit.

Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for Turner

 

A színész elleni keresetet Toni Gaal és Sarah Tither-Kaplan adták be a Los Angeles-i bíróságra (Tither-Kaplan az egyike azoknak a nőnek, akik már 2018 elején is szexuális zaklatással vádolták Francót). Mindketten a Studio 4 színiiskola tagjai voltak, ami James Franco és Vince Jolivette producer közös vállalkozása volt egészen a 2017-es megszűnésig. Franco és Jolivette New Yorkban és Los Angelesben hirdettek kurzusokat, Toni Gaal és Sarah Tither-Kaplan mindketten a Los Angeles-i színészképzőbe jártak, havi 300 dolláros (88 ezer forintos) tandíjért. A képzésnek volt egy „szexjelenet mesterkurzus” része is: 750 dollárért (220 ezer forintért) cserébe Franco személyesen készítette fel a növendékeket arra, hogyan viselkedjenek fesztelenül, ha vetkőzésre vagy szexjelenet forgatására kérik fel őket egy produkcióban. Franco emellett a saját függetlenfilmes produkcióihoz is a színiiskolájából válogatott szereplőket.

A két nő szerint azonban James Franco az órákon nem megfelelően viselkedett a női hallgatókkal szemben, visszaélt a hatalmával, és munkáltatóként sem viselkedett tisztességesen, amikor különböző dolgokért cserébe ajánlotta fel a szerepeket a projektjeiben. A vád szerint Franco felvételeket készített a növendékek meghallgatásán, ezeket később bármikor visszanézhette, és még egy papírt is aláíratott a hallgatóival arról, hogy ebbe ők is önként beleegyeztek. A vád szerint a sztár a fiatal és tapasztalatlan színésznő-aspiránsokat többször is olyan megalázó szexjelenet-imitációra kényszerítette, ami messze túlment azon, amit szokás volt kérni a színészektől egy-egy hollywoodi produkcióknál.

Toni Gaal azt állítja, James Franco azért nem rakta bele őt is egy készülő filmje szexjelenetébe, mert szóvá tette, hogy nagyon kényelmetlenül érezte magát a kurzusán. Tither-Kaplan pedig ismét azzal vádolja a színészt, amit már tavaly is elmondott: szerepet kapott Franco egy már leforgatott, de még be nem mutatott filmjében, ahol a színész egy orgiajelenet forgatásán az orális szex imitálásának felvételekor eltávolította a színésznőkről az ilyenkor viselt műanyag vaginavédőt.

Toni Gaal és Sarah Titier-Kaplan azt szeretnék elérni, hogy a színész kapjon büntetést, kötelezzék a felvett videók megsemmisítésére, és más nők is mondják el, mi történt velük ezeken a kurzusokon. James Franco csak annyit reagált a vádakra, hogy az abban leírtak „nem hitelesek.” (via The Guardian & IndieWire)