Járd be virtuálisan Budapest filmes helyszíneit!

Az utóbbi években szinte egymásnak adták a budapesti hotelszobák kulcsait az itt forgató világsztárok. Most egy alkalmazás segítségével mi is a nyomukba szegődhetünk.

Az elmúlt években fokozatosan emelkedett a Budapesten készített nemzetközi filmes és televíziós produkciók száma. Ezzel együtt pedig az itt megfordult világsztárok szinte egymás kezébe adták a stúdiók és hotelszobák kulcsait. Így a filmek és forgatási helyszínek közötti kapcsolat magában hordozta azt a lehetőséget, hogy létrejöjjön a főváros első filmturisztikai alkalmazása. Ennek megvalósítását vállalták fel a Film Destination Budapest kreatív csapatának és a SZTAKI eLearning osztályának szakértői.

Az együttműködésük keretében jött létre 2017-ben a „GUIDE@HAND Film Destination Budapest” okostelefonos alkalmazás, amely mára népszerű idegenforgalmi alkalmazássá vált. Az app ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre, a folyamatosan bővülő tartalom pedig angol és magyar nyelven is elérhető. Az alkalmazást letöltő több ezer érdeklődő számára most egy innovatív, interaktív, szintén digitális kiegészítés született. Létrejött egy filmes Virtuális túra (Filmdest Walking Budapest), ami egy olyan komplex web alapú csomag, amely további érdekes információkat biztosít a korábban létrehozott okostelefonos alkalmazás mellett.

Forrás: Facebook / Film Destination

 

A virtuális túrázók a SZTAKI-s fejlesztők által készített nagyfelbontású, interaktív gömbpanoráma fotók segítségével nemcsak a filmes kreatív csapat által összeállított lexikális információkat kaphatnak egy-egy ikonikus fővárosi forgatási helyszín területéről, hanem a csatolt filmrészletek segítségével szinte azonnal a jelenetben találhatják magukat. A szintén közösen létrehozott tematikus csomag egyaránt megtekinthető számítógép, okostelefon és táblagép böngészőjében.

A virtuális túrában négy különböző fővárosi filmforgatási hely fedezhető fel különleges perspektívából. Emellett érdemes lesz figyelemmel kísérni az okostelefonos alkalmazás frissítéseit is: a tervek szerint a közeljövőben elérhetővé válnak majd a tematikus, vezetett audio guide-os filmséták is, ahol egy-egy városrészhez kapcsolódóan lehet majd ismerkedni Budapest nemzetközi filmtörténeti emlékeivel.


(via SZTAKI)