Jason Momoán átment egy bulldózer, veszélybe került az Aquaman 2. forgatása

A sztár egy hatalmas csillagászati távcső telepítése ellen tiltakozott szülőhelyén, Hawaii-on, a Mauna Kea vulkán tetején, amikor az incidens történt.

„Bocsi, Warner Bros., de nem tudjuk leforgatni az Aquaman 2-t, mert Jasonön átment egy bulldózer, amikor megpróbálta megakadályozni a szülőföldje meggyalázását.

EZT NEM HAGYHATJUK. NEM CSINÁLHATJÁK MEG MEGINT VELÜNK. Ami sok, az sok. Menjenek valahova máshova!” – írta a színész az Instagramon egy olyan fotó mellé, ami egy korábbi teleszkóptelepítés során készült, így ékesen bizonyítja, milyen sebeket váj egy ilyen építkezés a hawaii-i tájba.

„BASSZ*TOK MEG! És a TMT négyszer ekkora lesz. (…) Így néz ki egy teleszkóp építése (Subaru távcső, 1992). És a TMT négyszer ekkora sebet ejt ezen a háborítatlan tájon. Meg kell védenünk szent hegyeinket a további pusztítástól!” – buzdított Momoa. Az általa TMT-ként emlegetett objektum a Thirty Meter Telescope (Harminc Méteres Teleszkóp) nevű csillagászati távcső, amit egy 1,4 milliárd dolláros beruházás keretében most akarnak elhelyezni Hawaii legmagasabb pontján, a Mauna Kea vulkán tetején (itt található egyébként az említett, 8,2 méter átmérőjű Subaru is).

A sztár már hetek óta tiltakozik a kaliforniai-kanadai-kínai-indiai-japán összefogás keretében megvalósuló projekt ellen a helyszínen. Még júliusban egyébként a Hawaii-hoz szintén ezer szállal kötődő Dwayne „The Rock” Johnson is csatlakozott hozzá, egy meglepetéslátogatás erejéig. „Ez sokkal többről szól, mint a teleszkópról. Ez emberség. Kultúra. Az emberek, az itteni polinéz nép, akik akár meg is halnának a földjükért. Ez ugyanis szent föld” – nyilatkozta akkor Johnson.

Momoa az Aquaman első részének a premierjén. Forrás: Chris Hyde / Getty Images

 

A TMT telepítéséről egyébként már 2009 óta lehet tudni, 2014-ben pedig meg is kezdődtek az építési munkálatok. Többen már ekkor demonstráltak ellene, sok tiltakozót 2015-ben le is tartóztattak. Pár hónappal később azonban a Hawaii-i Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az építkezés legális. Azt nem tudni pontosan, milyen súlyosak a szunnyadó vulkánt a saját testével védelmező Jason Momoa sérülései, ahogy azt sem, mennyire gondolta komolyan az Aquaman 2. forgatására vonatkozó szavait. Az viszont biztos, hogy a film premierjét 2022. december 16-ra tűzték ki, Momoát pedig szerződés kötelezi, hogy elkezdje a forgatást.


(via The Wrap)