Jegyeket, bérleteket ellenőrzésre felmutatni!

Vasárnap este 20:45-től a Kontrollt, Antal Nimród kultfilmjét vetítik a Lupa Autósmoziban.

A történet főszereplője egy furcsa és titokzatos fiatalember, Bulcsú, az ellenőr, aki a fenti világhoz tartozik, ahol sikeres volt valamikor, ma azonban az alagútban kísérti a sorsot és vezeti kis ellenőr csapatát. Az utazók és a jegyellenőrök drámai, de legtöbbször komikus viszonya, egy kegyetlen gyilkológép, aki utasokat lök a metró elé, és a metróvezetőség emberei, akik számára csak egyetlen fontos szempont létezik az utasok metróba vetett hite. Egy időről-időre feltűnő különös alak, a Gyalogkakukk, akinek kedvenc szórakozása, hogy magára haragítja az ellenőröket, hogy azok heves izgalmak közepette üldözni kezdjék a folyosókon, a peronokon, a mozgólépcsőn és a sínek között.

Antal Nimród első filmje egyszerre vígjáték és thriller, társadalomkritikával és egy önálló, semmivel nem összetéveszthető világgal. Ma már kultfilmnek számít, nem kis részben   Csányi Sándor, Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor és Nagy Zsolt játékának köszönhetően.

Néhány érdekesség a filmről:

  • Az Amerikában felnőtt, onnan visszaköltözött és a film iskolát itt elvégző Antal saját bevallása szerint kilenc hónapon át nyaggatta a BKV illetékeseit, hadd forgasson a budapesti metróban, mire számos feltétellel, de igent mondtak.
  • Az állomásokat igyekeztek szándékosan felismerhetetlenné tenni.
  • A stáb csak zárás után, hajnalban forgathatott öt órán át, így 40 napon át tartott, míg összeállt a film, amit rögtön azzal kezdtek, hogy Aba Botond, a BKV vezérigazgatója megnyugtat minket, ez csak fikció, és az igazi ellenőrök nem így viselkednek.
  • A jelenet, melyben Nagy Zsolt nekirohan egy oszlopnak, eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben, de a rendezőnek annyira tetszett, hogy végül bennehagyta a filmben.
  • Ugyanebben a jelenetben történt egy baleset is: Mucsi Zoltán a fülénél fogva húzta fel az ütközés után Nagy Zsoltot, olyan erősen, hogy a színész fülét össze kellett később varrni.
Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi, amely a műfaj '60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik hetente négy este megidézni a budakalászi Lupa-tó parkolójában, csupa olyan régi klasszikussal és örökzöld közönségkedvenccel, mint a Ponyvaregény, a Vissza a jövőbe, a Koktél, a Macskafogó vagy az Üvegtigris.