Jim Carrey könyvet írt Hollywoodról, Tom Cruise és Nicolas Cage is szerepelnek benne

A komikus félig önéletrajzi, félig fikciós művet alkotott, és reméli, hogy Cruise nem veri pofán miatta.

A Memoirs and Misinformation címre hallgató, Dana Vachonnal közösen írt kötet július 7-én jelenik meg (hangoskönyv formában is, amelynek a narrátora nem más, mint Jeff Daniels, a színész Dumb és Dumber-beli partnere), és Carrey egy friss New York Times interjúban mesélgetett róla egy kicsit. Elárulta, hogy az elmúlt nyolc évét ennek a projektnek szentelte, és hogy egy párhuzamos Hollywoodban játszódik, ahol saját maga fikcionalizált verziója útkereséséről számol be.

„A művészi pályám ezen a pontján semmi sem lett volna unalmasabb ötlet, mint szépen leírni kronologikus sorrendben az életem valós történéseit, csak hogy bővítsem a Jim Carrey brandet. Ez most másról szól.

Jim Carrey ebben a könyvben egy szimbólum; bármelyik hasonló helyzetben lévő művész, híresség, sztár avatarja. (…) És vannak benne valódi történések is, de persze senki sem fogja tudni, mi igaz, és mi nem.

De még a fikciós részeknek is megvan az a tulajdonságuk, hogy feltárják az igazságot” – nyilatkozta a színészből lett író.

Carrey figuráján kívül a regényben olyan más sztárok alteregói is megjelennek, mint Gwyneth Paltrow, Nicolas Cage, Anthony Hopkins vagy Tom Cruise. A színész pedig saját bevallása szerint minden érintettnek küldött egy „magyarázkodó levelet”, amelyben megpróbálta elmondani, mi is volt a célja. „Ez szatíra és paródia, de tisztelettel megírva. A legtöbb embert, akit beleírtam a könyvbe, rendkívül nagyra becsülök” – mesélte Carrey.

Carrey és Cage 2001-ben. Forrás: J. Vespa / WireImage / Getty Images

 

Nicolas Cage kötetbeli verziója egyébként egy dinoszauruszkoponya-gyűjtő, aki egyúttal a fiktív Jim Carrey legjobb barátja. Az igazi Cage a sztár elmondása szerint el volt ragadtatva a megtiszteltetéstől, és nagyon izgatott lett (Carrey szerint amúgy ő kapta a legjobb sorokat). Tom Cruise-t pedig a könyvben – jogi okoknál fogva – csak Laser Jack Lightingként emlegetik.

„Lehet, hogy Tom Cruise majd pofán vág ezért, de a művészet érdekében hajlandó vagyok még egy verést is bevállalni”

– viccelődött Jim Carrey. „De szerintem tetszeni fog neki” – tette hozzá.


(via IndieWire)