J.J. Abrams 10 millió dollárt adományoz az antirasszista szervezeteknek

A rendező produkciós irodája, a Bad Robot számos civiljogi mozgalmat támogat ebből az összegből a következő 5 évben.

J.J. Abrams a produkciós cégén, a Bad Roboton és családi alapítványán, a JJ Abrams Family Foundationön keresztül hivatalos közleményt adott ki arról, hogy 10 millió dolláros összeggel fogja támogatni a következő 5 évben a feketék hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő civil szervezeteket. Az első, 200 000 dolláros összeget Abrams a Black Futures Lab, a Black Lives Matter LA, a Community Coalition, az Equal Justice Initiative és a Know Your Rights Camp számlájára fogja átutalni. Az új Star Trek- és  Star Wars-filmek rendezője azután döntött a civil szervezetek támogatása mellett, hogy az Egyesült Államokban napok óta zavargásokba átcsapó tüntetések zajlanak, miután májusban Minneapolisban egy fegyvertelen fekete férfi, George Floyd meghalt egy rendőri intézkedés során. A bűnelkövetőkhöz kihívott járőrök ehhez hasonló túlkapása régóta jelen van az Egyesült Államokban, Spike Lee rendező már 1989-ben is központi témájává tette mindezt a Szemet szemért című filmjében (erről bővebben itt írtunk nemrég).

George Lucas és J.J. Abrams Az ébredő Erő 2015-ös bemutatóján (fotó: Ethan Miller/Getty Images)

 

A Bad Robot Twitter-oldalán most az alábbi, politikai proklamációnak is simán beillő, hosszú bejegyzés olvasható:

Mi itt a Bad Robotnál hálásak vagyunk a sok tudósnak, aktivistának, szervezőnek és vezetőnek, akik a rendszerszinten igazságtalan országunkban a változás élvonalában harcolnak. Most kedvez a csillagállás a gondolkodóknak és a cselekvőknek, akiknek megvan már a forgatókönyve egy tökéletes, igazságos, méltányos és tisztességes unió felépítéséhez. Ami sok, az sok! Elég a rendőri brutalitásból, elég a kiváltságokból, elég az udvarias beszédből, elég a fehér kényelmességből, elég a lehetőségekhez való korlátozott hozzáférésből, elég a barátaink és kollégáink kizsákmányolásából, elég a közömbösnek levésből, elég a véletlenekből, elég az igazságtalanságból, elég a halálból! ELÉG!

Abrams egyébként filmkészítőként régóta elítéli a társadalmi egyenlőtlenséget, és szívén viseli  a fehérekkel szemben hátrányt szenvedő feketék sorsát. Többek között ezért is adott főszerepet egy korábban teljesen ismeretlen, fiatal fekete színésznek, John Boyegának az új Star Wars-trilógiában, és ezért támogatta producerként, hogy horror elemekkel vegyített tévésorozat készüljön a XX. század eleji Amerika etnikai-kisebbségi konfliktusairól Lovecraft Country címmel. (via Screenrant)