J.J. Abrams már nem haragszik Lucasra, amiatt, hogy a Star Wars atyja 2015-ben szidta Az ébredő Erőt

Eközben a rajongók szerint Yoda már 1980-ban megmondta A Birodalom visszavágban, hogy Rey a Kiválasztott!

Terjedelmes, de igen izgalmas interjút közölt a napokban a Rolling Stone magazin J.J. Abrams és a Skywalker-titkok címmel. A Star Wars-saga 7. és 9. epizódjának rendezője többek között a George Lucashoz való viszonyáról beszélt kendőzetlen őszinteséggel, mivel a Disney-főnök Bob Iger szeptemberben megjelent önéletrajzi kötetében leírtak alapján a felületes olvasónak úgy tűnhetett, Lucas örökre megharagudott Abramsra, amiért a rendező elárulta őt, és nem az általa korábban papírra vetett ötletek mentén dolgozta ki a VII. epizódot. Ez azonban ebben a formában Abrams szerint nem igaz.

A félreértést alighanem az okozta, hogy amikor a Disney 4,2 milliárd dollárért megvette Lucastól tokkal-vonóval a Star Wars franchise-t, akkor Lucas ebbe a tranzakcióba automatikusan beleértette az új részek általa kidolgozott sztorivázlatait is, a két Disney-főnök, Bob Iger és Alan Horn, valamint Abrams és Lucas régi harcostársa, a Lucasfilm általa kinevezett elnökasszony, Kathleen Kennedy azonban korábban már megegyeztek arról, hogy más utat fognak követni. Lucas nagyon mérges volt az egyeztetések után a különutasság és az ötletei kihajítása miatt, ráadásul később Az ébredő Erő nyers vágása nem is tetszett neki (sérelmezte, hogy míg ő mindig hozott valami technikai vagy történeti újítást a filmekbe, addig Abrams lemásolta a Csillagok háborúját), ezért nyilatkozott dühében úgy 2015 végén, hogy stricinek és leánykereskedőnek adta el a Star Wars-jogokat. A szerencsétlen hasonlatért később bocsánatot kért, külön kihangsúlyozva, hogy a Disney-hez igazából 40 éves barátság fűzi, és a lehető legjobb helyen van náluk a franchise.

George Lucas és J.J. Abrams Az ébredő Erő 2015. december 14-i gálavetítésén, a Los Angeles-i Dolby Theatre előtt (fotó: Ethan Miller/Getty Images)

 

A Rolling Stone magazin most megírta, hogyan élte meg mindezt J.J. Abrams, aki ma már leginkább csak a szép dolgokra emlékszik vissza:

Hálás vagyok George-nak. Valószínűleg ez egy nagyon bonyolult helyzet volt a számára, hiszen el kellett döntenie, hogy eladja-e egyáltalán bárkinek, amit teremtett, a saját gyermekét. Ez azért sokkal bonyolultabb annál, mint hogy aláírsz egy csekket és mosolyogsz! George nagyon jóindulatú és igen nagylelkű volt. 

Abrams saját visszaemlékezése szerint nagyon sokat konzultált Lucasszal a 7. rész munkálatai idején:

Tonnányi különböző ötletet és sztorit beszéltünk át. És igazából nem tettünk semmit, csak megpróbáltuk betartani a történet alapvető fundamentumát. Nem volt olyan nehéz kipróbálni és megcsinálni dolgokat. És ismét hangsúlyozom, hogy [George] nagyon jóindulatú volt. Szóval csak hálás tudok neki lenni. Szerettem-e volna azt, hogy Az ébredő Erő legyen számomra mind közül a legkedvesebb filmem? Igen, mármint én csak annyit akartam, hogy [George] elégedett legyen vele.

A J.J. Abrams-interjú mellett egy másik téma is nagyot megy most a neten a Star Wars-rajongók körében: szerintük ugyanis egy régi jelenet A Birodalom visszavágban már előre megjósolta, hogy nem Luke a Jedik utolsó reménysége, hanem... Rey! Emlékszünk még, hogy amikor a Dagobah bolygón Luke nem akarta befejezni a kiképzését Yodával, inkább elrohant megmenteni a barátait? Obi-Wan szelleme akkor azt mondta Yodának, hogy Luke-ban van minden bizodalmuk, mire az elbujdokolt Jedi mester titokzatosan csak annyit mondott: ez így nem egészen igaz, mert van valaki más is! Íme a jelenet:

Eddig az volt a vélekedés, hogy ez a titokzatos másik nagy reménység nem más, mint Leia, akit szintén átjár az Erő, hiszen ő is Anakin Skywalker gyermeke. Az új teória szerint viszont Rey az, aki visszaállítja a törvény és a rend uralmát a galaxisban, azzal, hogy végleg legyőzi A Jedi visszatér óta valahogyan feltámadt, korábbi énjénél is gonoszabb Palpatine császárt. Hogy kinek lesz igaza? Megtudjuk december 19-én, a Skywalker kora magyarországi premierén! (via Independent)