J.K. Rowling nem bír leszállni a transzneműekről

A Harry Potter könyvek szerzőjeként ismert írónő új könyvében ismét transzfóbiáról tett tanúbizonyságot: egy transzvesztitát tett meg gyilkosnak.

Rowling Troubled Blood (Rossz vér) című krimije szeptember 15-én jelent meg Robert Galbraith álnéven. Ez már az ötödik darabja a Cormoran Strike magánnyomozóval a középpontban játszódó, egyébként kiváló regénysorozatnak (amelynek első három darabjából BBC sorozat is készült). A kötet a GABO kiadó közleménye szerint karácsony előtt magyarul is megjelenik.

A Troubled Blood az első recenziók alapján egy Margot Bamborough nevű háziorvos több évtizeddel ezelőtti eltűnéséről szól – a nőről azt feltételezik, hogy egy transzvesztita sorozatgyilkos áldozatává vált. A transzvesztita sorozatgyilkosoknak ugyan nagy hagyománya van a popkultúrában (lásd akár A bárányok hallgatnakot), de egyrészt már 2020-at írunk, másrészt Rowlingnak sorozatos transzellenes megnyilvánulásai miatt meglehetősen sötét a múltja ebben a témakörben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár elején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Twitteren olyan tartalmú megjegyzést tett, ami kizárta a nők köréből a transznemű nőket, miután arra célozgatott, hogy szerinte csak azok számítanak nőknek, akik menstruálnak. A hatalmas felháborodást keltett bejegyzést követően az írónő nem volt hajlandó bocsánatot kérni vagy visszavonni a szavait, inkább egy terjedelmes esszében magyarázkodott – ami újabb transzellenes gondolatokat tartalmazott.

A twitteres eset előtt pedig Rowling azzal váltotta ki az LMBTQ emberek és szimpatizánsaik haragját, hogy tavaly decemberben támogatását fejezte ki egy olyan nővel szemben, aki transzfób bejegyzések miatt veszítette el a munkáját. A szerző új regénye sztorijának kiszivárgása után egyébként azonnal elárasztották a Twittert a „R.I.P. J.K. Rowling” hashtaggel ellátott bejegyzések, mondván, hogy ő maga ugyan nem halott, de a karrierje az, mivel „egy darab transzfób sz*r”.


(via Independent, NME)