„Jön Gnom Yoda, a nagy fülű, rémisztő robot!” – 40 éves A Birodalom visszavág

1980. május 17-én vetítették először Amerikában a legjobb Star Wars-filmet. De vajon mit írt róla a Kádár-korszak sajtója?

1980. május 17. igen nevezetes nap volt: ekkor vetítették le a washingtoni Kennedy Centerben (ez a hely az Egyesült Államokban afféle Nemzeti Kulturális Központ szerepet tölt be) az 1977-es Csillagok háborúja várva várt folytatását, A Birodalom visszavágot, amelyet pár nappal később már az összes amerikai állam mozija műsorra tűzött. Mi, magyarok azonban ekkoriban még csak többéves csúszással kaptuk meg a hollywoodi filmeket – az állampárti cenzúra ugyanis csak így engedte vetíteni a hanyatló nyugat popkulturális szemetét.

Mivel azonban a Csillagok háborúja 1979-ben hatalmas sikert aratott nálunk is, az újabb kasszasiker reményében az állami filmforgalmazó vállalat, a Mokép, valamint a filmes-kulturális magazinok már jóval azelőtt promótálni kezdték „a csillagok újabb háborúját”, hogy A Birodalom visszaüt (így emlegették a folytatást az első beszámolók) a magyar filmszínházakba került volna 1982. január 28-án. A Csillagok háborúja 40. évfordulójához hasonlóan most is ezekből az izgalmas, ám sokszor igencsak dilettáns, vagy épp hajmeresztően blőd Kádár-kori újságcikkekből szedtünk össze egy csokorra valót (hiszen forgatási érdekességekről szóló összeállításokat bizonyára tucatjával lehet máshol is olvasni).

Helényi Tibor legendás moziplakátja, amelynek egy-egy eredeti változatáért a külföldi rajongók akár több millió forintot is kifizetnek! (forrás: Mokép)

 

A hazai lapok szerkesztőségében természetesen már a '80-as években is figyelemmel kísérték a nyugati világ filmtermését. Külföldi kiküldetésben részt vevő munkatársak moziélményei, vagy a legálisan (esetleg illegálisan!) behozott, színes angol, francia és német nyelvű újságok alapján gyakran készültek cikkek a tematikus szórakoztató magazinjainkba (az így-úgy megszerzett, nyugati képanyaggal dolgozó, trafikos Star Wars-kártyákról nem is beszélve). Ám a szerzők szinte sosem látták írásuk tárgyát a lapzárta előtt, mai fejjel olvasva hajmeresztő mondatokat találhatunk ezekben a cikkekben. Az egyik leghírhedtebb ilyen írás még az 1980-as amerikai premier évében, a Magyar Úttörőszövetség hivatalos lapjában, a Pajtás téli különszámában jelent meg. Itt már rögtön a bevezetőben olyan furcsaságokat állítanak A Birodalom visszaüt szereplőjéről, hogy

Gnom Yoda, a nagy fülű, rémisztő robot!

Szegény Csubakkát továbbra is ugyanúgy óriásmajmozták a hazai újságírók, mint az évekkel korábbi Csillagok háborúja-cikkekben. De C-3PO sem járt jobban, mert őt meg összekeverte a szerző Vaderrel:

A minden hájjal megkent gonosztevő, Lord Darth Vader talpig páncélban jelenik meg a nézők előtt.
Forrás: Star Wars filmek sajtó és relikviák gyűjteményei Facebook-csoport

 

Hasonló bakikkal volt tele az Új Tükör 1980. október 19-i számában olvasható A Birodalom visszaüt című cikk is, amiben Yoda már nem gnóm, hanem bölcs, erdei zöld manó, a többi szereplőt pedig ilyen kurtán-furcsán veszik lajstromba:

Leia hercegnő, a csillagvilág lázadóinak vezére, szerelme: Luke Skywalker, főpilótája: Han Solo, valamint hűséges gépkísérőik, C-3PO (a puskagolyó formájú robot) és Artoo Detoo – becenevén R2 D2 – (az örökké fontoskodó, sárgaréz testű műember), na meg Chewbacca, az óriásmajom újabb csatára indulnak a sötétség erői ellen.

És ez még semmi, hiszen a cikkíró szerint „Yoda, a zöld testű erdei manó” az, aki elvezeti hőseinket „Darth Vader titkos főhadiszállására”, ahol aztán megkezdődik „az igazi csihipuhi a történet első részéből már ismert fénykardokkal, lézergépfegyverekkel és atomrevolverekkel”.

Forrás: Új Tükör / Starwarsklub.hu

 

Érdekesség, hogy ilyen szereplőket összetévesztő bakit még a film hivatalos forgalmazója, a Mokép is elkövetett, amikor a Világ Ifjúsága magazin számára 1982 elején egy reklámbrossúrát készített A Birodalom visszavághoz! Abba ugyanis sikerült beollózni egy olyan fő karaktert is (a bal alsó sarokban lévő robotot), akit valójában sosem láthattunk egyetlen Star Wars-epizódban sem, hiszen egy B-kategóriás japán sci-fi szereplője volt. De a szinopszist megíró Mokép-alkalmazott sem volt a helyzet magaslatán, hiszen Yodát „kis ember”-ként mutatta be, és efféle plusz jeleneteket álmodott a filmbe:

 A világűrben bolyongó kis csapatot ismét felfedezik üldözőik, és hiába minden ellenállás. SOS-jeleket küldenek szét. Skywalker veszi a segélykérő jeleket. (...) A kiszabott feltételeket nem fogadják el, így csak egy lehetőség van: a szökés.
Forrás: Világ Ifjúsága / Starwarsklub.hu

 

Az egyetlen józan hang A Birodalom visszavág amerikai premierévében a Filmvilágé volt, ahol már 1980. szeptemberében meg tudott jelenni egy cikk a filmről – igaz, ez a TIME magazin írásának fordítása volt. Érdekesség, hogy már ekkor 9 epizódról írtak, és arról, hogy az utolsó trilógiában már csak C-3PO és R2D2 fognak szerepelni az ismert szereplők közül (ami végül ugye mégsem így lett).

Forrás: Filmvilág / Starwarsklub.hu

 

A Filmvilág az igazi kritikát végül majd csak az 1982-es év februári számában közli a magyar premier után, Harmat György tollából, aki a cikke felében Tolkiennel és A Gyűrűk Urával hasonlította össze Csillagok háborúja-filmeket. A maradék pár bekezdésben pedig arról kesereg, hogy miért nem Lucas rendezte(!!!) A Birodalom visszavágot:

Minden folytatás örök hátránya: igyekszik megtartani a már elért siker elemeit, így nem adhatja a meglepetésnek ugyanazt az örömét, mint az első darab. Kershner (Lucas és mások írói közreműködésével) ügyes módszert alkalmaz ellensúlyozásul: a kiszámítottan naiv báj mellett (amely a Csillagok háborúja egyik legjellemzőbb vonása volt) bonyolultabb, ellentmondásosabb jellemeket és helyzeteket fest. Ábrázolásmódja egy fokkal „felnőttebb”, anélkül, hogy földre szállítaná a mesét. A jókat több (bár időleges) kudarc éri, mint korábban, egymástól elszigeteltebben küzdenek, szinte háromszöggé alakul Luke, Han és Leia viszonya. A befejezés pedig kiköveteli a folytatást. Minden izgalma ellenére a George Lucasra jellemző sajátos ízek (alig észrevehetően finom irónia, nagyvonalú könnyedség) azért hiányoznak ebből a filmből. Ezért csak egy kívánságunk marad: bár ő rendezné a sorozat (remélhetőleg megvalósuló) további darabjait.

Az áprilisi Filmvilágban egy olvasó is levélben panaszkodott a nyúlfarknyi kritika miatt:

Megrökönyödéssel olvastam lapjukban A Birodalom visszavág című sci-fi remekműről közölt fanyalgó (és rövid) kritikát. Mi lehet az oka, hogy a Csillagok háborújáról már-már túlzó dicshimnuszt publikáltak, s most, a folytatás – mely árnyaltabb, „felnőttebb”, filozofikusabb mű – már kevésbé tetszett?

Ugyanebben a számban a szerkesztőség állásfoglalása is elolvasható:

Olvasónk kérdésére maga A Birodalom visszavágról közölt rövid és „fanyalgó” kritikánk adja meg a választ. Ezzel nem akarjuk meggyőzni önt, s megváltoztatni véleményét (ha eddig nem sikerült). Egyetlen, még a film értékelésénél is fontosabb dologra szeretnénk felhívni a figyelmét: többféle, akár homlokegyenest eltérő ítélkezésnek is létjogosultsága lehet egy művészeti produktum esetében.

Hasonló csörtébe keveredett az olvasókkal A Birodalom visszavág 1982-es magyarországi premier után a Pajtás újságírója, Somhegyi Béla is, miután az Úttörőszövetség lapja leközölt tőle egy olyan cikket, amelyben még a Csillagok háborúja-filmek számát sem sikerült eltalálnia. A tévedésének hátterében egyébként az állhatott, hogy a magyar mozik 1979-ben pisiszünettel megszakítva, dupla áron árulták a jegyeket a „Csillagok háborúja I-II”-re, A Birodalom visszavág elején pedig már ott volt a ferde betűs bevezetőben, hogy ez az V. rész a három trilógiából. Így a cikkíró félig-meddig joggal hihette azt, hogy két részről sajnos lemaradt:

Forrás: Pajtás / Csillagokhaboruja.hu

 

Somhegyi Béla valószínűleg nem tette zsebre, amit ezért a cikkért kapott az olvasóktól! A Pajtás 1982. március 25-i számában egy újabb cikkben sértett kirohanást intézett az ifjúság ellen az indulatos olvasói levelek miatt, és elég bizarr párhuzammal bizonygatta, hogy A Birodalom visszavág nem művészet:

mégis van helye szívünkben, ott, abban a csücsökben, ahol a táncnak, a fenékreverősdinek és a Vidám Parknak.
Forrás: Pajtás / Csillagokhaboruja.hu

 

Ez a bicskanyitogató stílusú, sznob kirohanás a filmművészet védelmében természetesen csak olaj volt a tűzre! 1982 áprilisában a Pajtás már duplaoldalon hozta le a dühös olvasói leveleket – de legalább nem kellett izgulni, hogy lesz-e elég anyag, amivel megtöltheti a szerkesztőség határidőre a lapot. A legaranyosabb mérges levél kétségkívül ez (bár számomra rejtély, hogy a 8 millió dühös magyar Star Wars-rajongó gyerek milyen matek alapján jött ki):

Kedves kritikus bácsi! Meg tetszett nézni a filmet? Ha nem tetszett a film, miért nézte meg Béla bácsi. Most 8 000 000 gyerekkel tetszik szembeszállni.

Évfordulós összeállításunk végén pedig ugyanebből az április Pajtásból idéznék egy gyöngyszemet, amely azt hivatott bemutatni, hogy a „Csinálj jobbat, újságírókám, utána fikázz!”-típusú olvasói hozzáállás bizony majdhogynem egyidős a filmkritikákkal:

A Birodalom visszavágban nincs vér, nem a horror a fő benne, hanem a sztori, az amerikai haditechnika. Csodálatosan jól van megoldva benne a táj, a külső és a belső terep. Óriási fantáziára vall az, hogy olyan szereplők látszanak benne, mint: Yoda vagy Csubakka, vagy a Birodalmi Lépegetők. Most mondd meg nekem őszintén Somhegyi Béla, ki tudnál te találni ilyen fantasztikusan érdekes figurákat???