Jövő héten kezdődik a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle

23 kisjátékfilm, 19 dokumentumfilm, valamint 10 animációs/kísérleti film került be az idei Faludi Nemzetközi Filmszemle versenyprogramjába. A november 27. és 30. között, a Premier Kultcaféban tartandó, ingyenes vetítéseken a hazai alkotók munkái mellett amerikai, fehérorosz, iráni, izraeli, lengyel, olasz, orosz, spanyol és ukrán filmeket láthatunk, a legjobb fotókból pedig a Párbeszéd Házában nyílik kiállítás.

Húsz ország közel félezer filmesének alkotásaiból állt össze a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle versenyprogramja, amelynek keretében összesen 14 órányi animációs-, kisjáték- kísérleti- és dokumentumfilmet vetítenek a Premier Kultcafé termeiben. A hagyományosan tematikus fesztivál idei mottója a Hívás, a filmszemle látogatói ehhez kapcsolódó, mások mellett elköteleződéssel, élethivatással, kihívásokkal foglalkozó filmeket láthatnak a november 27. és 30. közötti, ingyenes vetítéseken.


A filmes kategóriák győzteseiről az Almási Tamás, Lázár Kovács Ákos, Karl Markovics, Kassay Réka és Ujj Mészáros Károly alkotta zsűri dönt. Különdíjban részesül a legjobb elsőfilmes rendezés, valamint a legjobb filmegyetemi hallgató által készített alkotás is, emellett a diák- és az ökumenikus zsűri is győztest hirdet majd a fesztiválon, az információs vetítéseken pedig további közel 100 filmet nézhetnek meg az érdeklődők. A fesztivál részletes programja a Faludi Ferenc Akadémia honlapján, valamint a filmszemle Facebook-oldalán olvasható.


A magyar jezsuita rendtartomány által huszonkét éve létrehozott filmszakmai rendezvényhez immár tizedik éve fotópályázat is kapcsolódik. Az előzsűri által legjobbnak ítélt alkotásokból november 29-én, 18 órakor, a Horánszky utcai Párbeszéd Házában nyílik kiállítás. A kategória zsűrijét Wojciech Grzędziński, Haris László, Korniss Péter és Kosmály Gábor alkotják, akik az önálló fotográfiák és a sorozatok közül is díjazzák a legjobbakat.


Idén különleges programmal indul a fesztivál, hiszen november 26-án 18 órától, az Osztrák Kulturális Fórum és a Faludi Ferenc Akadémia szervezésében a filmszemle zsűrijét vezető, Oscar-díjra jelölt színész-rendező Karl Markovics Lélegzés című, többszörösen díjazott filmjét lehet megnézni a Művész Moziban, a vetítést követően pedig a rendezővel folytatott pódiumbeszélgetést is rendeznek. Az előadás ingyenes, jegyek a Művész mozi pénztárában igényelhetők.


A Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat szervezőinek fontos, hogy értékes alkotásokat mutassanak be, de fontos az is, hogy ők maguk is hozzájáruljanak az értékteremtéshez. Ezért döntöttek úgy, hogy videós sorozatot indítanak, amelynek keretében hiteles embereket szólítanak meg, és kérnek arra, hogy röviden meséljenek a filmszemle és fotópályázat idei mottójához, vagyis a Híváshoz kapcsolódó élményeikről. A filmes és a fotós zsűri tagjain kívül a hazai fotó- és filmművészet jeles alkotói, a Párbeszéd Házában több ízben vendégül látott alkotók által megosztott történeteket a filmszemle YouTube-csatornáján, Facebook-, valamint Instagram-oldalán tekinthetik meg.
A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlét 2019. november 27. és 30. között, a Premier Kultcafé vetítőtermeiben rendezik meg. A legjobb fotókból álló kiállítás 2019. november 30. és 2020. január 15. között, a Párbeszéd Házában lesz megtekinthető.