Karl Lagerfeldnek a filmes munkássága sem volt elhanyagolható

A néhai divattervező nemcsak feltűnt egy-egy kisebb szerepben, de több reklámfilmet ő maga is rendezett.

A német születésű, de 14 éves kora óta Párizsban élő divatikon a francia fővárosban hunyt el, 85 éves korában. Bár halálának pontos okát nem közölték, tudni lehet, hogy az utóbbi hetekben már nem volt túl jól – így (mivel ennek ellenére az utolsó pillanatig dolgozott) utasításokat hagyott a csapatának, hogyan rendezzék meg a napokban a közelgő őszi kollekciójának a bemutatóját.

De Lagerfeld nem csak a divat világában tevékenykedett. Kereken egy tucat filmben tűnt fel színészként: a Warhol társrendezte L'amourban, a Zoolander, a trendkívüliben, illetve a Topmodell a barátnőm, a Hollywoo és az Így jártam a mostohámmal című francia filmekben is saját magát alakította.

Forrás: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images

 

Legközelebb talán azok a filmes munkái álltak az alkotó szívéhez, amelyek során a kosztümökért felelt: ő alkotta ugyanis egyebek mellett Claude Chabrol több alkotásának (A tizedik nap, Gyilkos szerelem) és a Babette lakomája című dán filmnek a jelmezeit. Ezenkívül a Blue Jasmine című Woody Allen-film stáblistáján is köszönetet mondtak neki, mivel ő tervezte a főszereplő, Cate Blanchett kosztümjeit. Ehhez hasonlóan az ő nevéhez kötődnek a Tűsarok című Almodóvar-műben Victoria Abril és a Mindörökké Callasban Fanny Ardant Chaneljei.

Lagerfeld ezenkívül egy sor reklámfilmet is rendezett. 77 éves volt, amikor megkezdte a sort a The Tale of a Fairy című rövidfilmmel (ami nem is olyan rövid, tekintve, hogy 25 perc), majd olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Rupert Everett és Géraldine Chaplin (The Return), Keira Knightley (Once Upon a Time), Kristen Stewart (Once and Forever) vagy Cara Delevigne és Pharrell Williams (Reincarnation). Az említett művek mind ingyen láthatók a Chanel YouTube csatornáján.


(via Deadline)