Kathleen Kennedy távozik a Lucasfilm éléről?

Állítólag idén ősszel leköszön, mert a Star Wars-fanok gyűlölik őt, és a Solo is rosszul teljesít a mozikban.

Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke és Hollywood egyik legrutinosabb, veterán producere állítólag ősszel elbúcsúzik a cégtől és a Star Wars franchise-ról. A hírt egyelőre nem kommentálta a Lucasfilm, és eddig csak egyetlen helyen jött le, a The Ankler nevű, fizetős hírlevélben, ahol 45 dollár az éves előfizetés. A Dork Side of the Force nevű Star Wars-rajongói portál azonban ezt a belsősnek tűnő infót vette át a levlistáról:

Miközben Kathleen Kennedy csodálatos munkával visszahozta a franchise-t abból a feneketlen mélységből, ahová Lucas előzménytrilógiája lökte, és minden idők legnagyobb, leglenyűgözőbb popkulturális brandjévé tette, egy ideje már úgy érzi, épp itt lenne az ideje a vérfrissítésnek. A pletykák egy őszi őrségváltásról szólnak. Meglátjuk.
Kathleen Kennedy és J. J. Abrams (fotó: Albert L. Ortega / Getty Images)

 

Már olyan pletykák is keringenek, hogy a Lucasfilm nagyjából 80 millió dollárt bukott azzal, hogy a  Solo: Egy Star Wars történet a vártnál sokkal rosszabbul teljesít a mozipénztárakban. Emellett a Csillagok háború-rajongók közt is nagyon éles törésvonal alakult ki amiatt, hogy sokak szerint a George Lucas távozása utáni, új irányvonal nem jó. Az utolsó Jedik nagyon megosztotta a nézőket, még a leghűségesebb Star Wars-őrültek is összevesztek azon, hogy a legjobb vagy a legrosszabb Star Wars-filmet láttuk-e tavaly (mi itt a Port.hunál sem igazán tudtuk eldönteni).

Sokan azt mondják, Az utolsó Jedik és a Solo egy mérgező és visszataszító közeggé változtatta a Star Wars-rajongók táborát, ahol eddig jobbára csak amiatt volt vita, hogy az idősebbek a régi trilógiát, a fiatalabbak az előzményfilmeket szerették jobban. Az biztos, hogy a magukból kivetkőző Csillagok háborúja-rajongók botrányosan viselkednek az utóbbi években:

  • Egy hangos, rasszista csoport 2015-ben John Boyega miatt követelte Az ébredő Erő bojkottját. Holott fekete főszereplők a korábbi filmekben is voltak (Lando Calrissian és Windu mester), a Birodalmi rohamosztagosok elődei, a klónkatonák pedig lényegében mind maoriak, hiszen az ilyen felmenőkkel is rendelkező új-zélandi színész, Temuera Morrison játszotta Jango Fettet, akiből a sereget klónozták.
  • Pár napja Kelly Marie Tran amerikai színésznő törölte magát a közösségi médiából, miután Star Wars-rajongók (és alt-right trollok) tömege kezdte el őt szekálni Az utolsó Jedikben látott alakítása, a kinézete és a vietnami felmenői miatt. Korábban hasonló zaklatásokat szenvedett el az új filmek másik női főszereplője, Daisy Ridley is, aki 2016-ban szintén törölte magát az Instagramról, pedig addig rengeteg képet és videót tett fel a Star Wars-filmek és az Orient Expressz forgatásáról. 
  • Kathleen Kennedy szintén válogatott szitkok özönét kapta a Star Wars-fanoktól június 5-én, a születésnapján. Az csak a legenyhébb sértés volt, hogy őrült boszorkánynak és Palpatine császárnőnek nevezték, valamint a Disney-rémuralom elhozójának, akinek a Pokol tüzében kellene égnie...
George Lucas, Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök, Yoda mester és Kathleen Kennedy a Lucasfilm Singapore trükkstúdió avatásán (fotó: Nicky Loh / Bloomberg via Getty Images)

 

A Kathleen Kennedy felé áradó gyűlölethullám azért is érdekes, mivel George Lucas maga emelte őt a Lucasfilm igazgatói székébe, amikor 4,2 milliárd dollárért cakumpakk eladta a franchise-t a Disney-nek. Lucas maximálisan megbízott ugyanis Kennedy-ben, hiszen a Frigyláda forgatása óta ismeri őt, jó a személyes és a munkakapcsolatuk is. A producerasszony ugyanis annak idején Steven Spielberg gépírónőjeként kezdte a karrierjét a '70-es évek végén, ám annyi kreatív ötlete volt, hogy az 1981-es Frigyládán már Spielberg asszisztenseként dolgozott, az egy évvel későbbi E.T. stáblistáján már producerként szerepelt, sőt, együtt alapította meg Spielberggel és későbbi férjével, Frank Marshall producerrel az Amblin Entertainmentet.

Az viszont látszik, hogy a Kathleen Kennedy vezette Lucasfilmben nem alakulnak tökéletesen a dolgok, gondoljunk csak Phil Lord és Chris Miller kirúgására a Solo filmből, vagy arra, hogy végül Colin Trevorrow helyett J.J. Abrams forgatja le a Star Wars IX-et. Többen a fent emlegetett „őrségváltást” már úgy értelmezték, hogy Kennedy szeptemberben távozni fog az elnöki székből, ami könnyen veszélybe sodorhatja a rajongókat megosztó Az utolsó Jediket jegyző Rian Johnson új Star Wars-trilógiáját is. Egyelőre viszont pletykaszinten sincs ötlet, ki lehetne Kennedy méltó utódja. (via Movieweb)