Keanu Reeves megint jó fej

A sztár ezúttal huszadmagával együtt vizsgázott jelesre emberségből: híres filmalkotók és hollywoodi színészek álltak ki egy római filmgyűjtemény mellett, amit szélsőjobboldali támadás ért.

Az olasz fővárosban üzemelő Cinema Americát – amely elsősorban ingyenes szabadtéri vetítések szervezésével foglalkozik – Reeves mellett olyan hollywoodi nagyágyúk biztosították a támogatásukról, mint például Francis Ford Coppola, Richard Gere, John Malkovich vagy Spike Lee, az európai filmesek közül pedig többek közt Stephen Frears, Jeremy Irons és Wim Wenders csatlakozott az akcióhoz.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy még mindig vannak olyanok, akik úgy gondolják, akár erőszak útján is kifejthetik a nézeteiket. (…) Nemet mondunk az efféle támadásra, nemcsak a művészet és a mozi világában, de az egész világon” – olvasható olaszul a Cinema America Facebook oldalán a tiltakozás, amit azután raktak ki, hogy Paul Schrader A hitehagyott című filmjének vetítését követően négy embert támadtak meg Rómában.

A támadás még június 16-án történt, és az elkövetők legalább egyike a neofasiszta CasaPound politikai párt szélsőjobbos ifjúsági szervezetének, a Blocco Studentescónak a tagja. A Cinema America ugyanis amellett, hogy vetítéseket szervez, nyíltan kiáll a szélsőjobboldali eszmék újbóli terjedése ellen, és aktív antifasiszta tevékenységet fejt ki. Mindezt az általuk nyomott pólókon is népszerűsítik, és az egyik fiatalt a vetítés után azért támadták meg, mert egy Cinema America pólót viselt, és felszólításra nem volt hajlandó levenni.

Jeremy Irons beszédet mond a Lopott szépség római vetítése előtt. Forrás: Luca Carlino / NurPhoto via Getty Images

 

A mostani Facebook-os kiállás pedig nem az első megmozdulás a Cinema America oldalán zajló kvázi szimpátiatüntetés során. Korábban, a támadás másnapján Jeremy Irons személyesen vett részt a Lopott szépség vetítésén, ahol beszédet mondott a politikai jellegű erőszak terjedése ellenében, Paul Schrader pedig (a támadást generáló, egyébként egy, az egyházban és hitében csalódott papról szóló A hitehagyott rendezője) a Cinema America szervezőinek antifasiszta tevékenységét amellett, hogy üdvözölte, az ötven évvel ezelőtti diáklázadásokhoz hasonlította, amikor szintén erősen összefonódott a mozi és a politika.


(via Guardian, IndieWire)