Kedvenc gyilkos babáink a moziból

Külön alműfaj a horrorban gyilkos babás film, amibe a most mozikba kerülő Annabelle 2. - A teremtés is tartozik, és akad több klasszikus darab is már ebben a zsánerben. Mert egy gyerek is lehet baromi ijesztő!

Démonok között (2013) - Annabelle James Wan, a nagy bábjátékos három filmje is szerepel a listán -, de szerepelhetne a spinoff film Annabelle és ugyebár most itt van annak az előzménysztorija, az Annabelle 2. - A teremtés, ahol producerként ügyködött.  A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren jegyezte fel, egy családnak a történetét, melyet a világtól távol, egy tanyaházban nem evilági lények terrorizáltak, és a Gonosz egy porcelánbabában öltött testet. Az igazi Annabelle babát Warrenék állítólag saját múzeumokban őrzik vitrin mögött és kéthavonta megáldja egy pap, mert még mindig benne van a démon, ami azért felvet egy-két kérdést. Mi van, ha a pap elakad a forgalomban, balesetet szenved vagy valami más dolog jön közbe? Kijön a démon a babából?

Halálos hallgatás (2007) - Billy Szörnyű bűncselekmény történt Ravens Fairben a múlt század negyvenes éveiben. A kisváros lakosai meglincseltek egy hasbeszélőt, akit azzal gyanúsítottak, nem alaptalanul, hogy elrabolt egy fiút, aki csalónak nevezte. Mary Shaw nyelvét kivágták mielőtt megölték, majd a bábuival együtt eltemették. Csakhogy az önbíráskodás résztvevői sorra gyilkosság áldozatai lettek. Azután napjainkban meggyilkolják egy fiatal házaspár egyik tagját és felbukkan egy eltemetett bábú. Jamie, az áldozat férje visszatér a szülővárosába, hogy szembenézzen a gonosszal. James Wan újabb hátborzongató babás filmje valamiért nem lett különösen népszerű, pedig megérdemelte volna.

A mágus (1978) - FatsÍme egy újabb bizonyíték arra, hogy a horror univerzális műfaj, amely lehet olcsó gagyi, igényes közönségfilm és elgondolkodtató művészfilm is. A Mágus rendezője nem más volt, mint Richard Attenborough, főhőse pedig az ekkor még oly fiatal Sir Anthony Hopkins, aki ekkortájt robbant be a köztudatba. Ő az a hasbeszélő, aki trágár babája, Fats révén éli ki sötét hajlamait és vezeti le az őt érő összes feszültséget. Hosszú éveken át, egészen Chucky megjelenéséig Fats volt az első számú gyilkos baba, Hopkins pedig nyilvánvalóan emiatt kapta meg később Hannibal Lecter szerepét.

PoltergeistPoltergeist - Kopogó szellem (1982) - a bohócbaba Tobe Hooper örökbecsű klasszikusának írója nem volt más, mint az akkor még nagyrészt ismeretlen Steven Spielberg, és innen az alapvetően családbarát hozzáállás. Merthogy itt a legkevesebb az úgy nevezett body count, avagy a halálos áldozatok száma, és a kísértetházba beköltöző család ugyan elveszíti minden ingóságát, de megtanulják jobban szeretni egymást. Azért a padlásszoba titkos zugában rejtőző bohócbaba ennek tudatában is elég rettentőnek hat még ennyi év távlatából is – sokan azóta sem mernek benézni az ágyuk alá.

Gyerekjáték (1988) - Chucky Ha gyilkos babára gondolunk, akkor persze csakis Chucky juthat az eszünkbe, aki valójában egy Charles Lee Ray nevű sorozatgyilkos megtestesülése egy igazán ronda gyerekjátékban, akit/amit egyetlen normális szülő sem venne meg a gyerekének. Chucky nem a lelki terror híve, kis termete ellenére maga végzi a piszkos munkát, amiben persze van valami röhejes, és a sorozat – további öt rész készült, a legutóbbi 2013-ban – rá is játszanak rendesen erre a bizarr humorra.


Fűrész (2004) - JigsawÍme a film, amivel a horrorspecialista James Wan berobbant a köztudatba, a baba pedig maga Jigsaw, vagyis a Fűrész, illetve annak egy egészen furcsa megjelenítése. Rendszerint egy előre rögzített videofelvételen jelenik meg, néha biciklizik is, és baromi ijesztő. Sajnos ahogy a széria során a valódi Fűrész, illetve az őt alakíró Tobin Bell egyre nagyobb szerepet kapott, úgy került egyre inkább a háttérbe a kifacsart, arcán lázrózsás bábu, pedig tőle aztán tényleg kitört minket frász.

A Fiú (2016) - BrahmsEgy amerikai lány pénzkereset gyanánt egy angliai családnál helyezkedik el mint bébiszitter, ám a gyermek, akire vigyáznia kell nem más, mint egy 8 éves gyermek mására készített porcelánbaba. A háziak elutaznak, és általuk szabott szabályokat nem szabad megszegni, mivel azok be nem tartása súlyos következményeket von maga után, hősnőnk pedig lassan arra kénytelen következtetni, hogy a baba talán nem is olyan élettelen. Mivel az amerikai lányt a The Walking Dead Lauren Cohanje alakítja, olyan nagyon nem kell izgulnunk érte, a babát pedig végre nem a Sátán szállta meg vagy egy gonosz szellem, más a magyarázat.