Kémek a moziban – Ez az 5 legjobb John le Carré-adaptáció

A kémregény műfajának első számú nagymesterét szerette a mozi, regényeiből többnyire méltó feldolgozások készültek. Mutatjuk a legjobbakat.

A szombaton elhunyt John le Carré regényeiből eddig 10 film, négy sorozat és két tévéfilm készült. A kémből lett írónak nem lehetett oka panaszra, az adaptációk többsége hitelesen ültette át történeteit a mozgókép nyelvére. Következzen az 5 (plusz 1) legjobb Le Carré-adaptáció!

A kém, aki a hidegből jött

A brit író számára a világhírnevet az 1963-ban megjelent A kém, aki bejött a hidegről hozta el, köszönhetően annak, hogy szakított benne a James Bond-féle ügynökábrázolással. A kémek nála nem akcióhősök, hanem íróasztal mögül nyomozó bürokraták. A Martin Ritt által rendezett 1965-ös adaptáció is ebben a szellemben készült, és ennek ellenére, vagy éppen ezért, komoly sikereket aratott, nemcsak a mozipénztáraknál, de a díjkiosztókon is, a főszereplőt, Richard Burtont még Oscarra is jelölték.

A történet szerint a kelet-német hírszerzésnek sikerül szétvernie a britek NDK-ba telepített ügynökhálózatát, akik úgy döntenek, megrendezik a brit ügynökök nyugat-berlini és kelet-németországi bevetéseit irányító Alec Leamas társadalmi lecsúszását. Azt remélik, hogy a németek megpróbálják majd beszervezni a férfit, és a tervük beválik. Megkezdődik egy életveszélyes kettős játék Leamas és kedvese, Nan Perry (Claire Bloom) számára.

A panamai szabó

Le Carré 1996-os regényének adaptációjában az MI6 egyik legjobb kémét, Andy Osnardot Panamába küldik, ahol a miniszterelnök szabóját, Harry Pemdelt (Geoffrey Rush) kell informátornak beszerveznie. Osnard elégedetlen a kapott információkkal, ezért megzsarolja az adósságokban úszó, börtönviselt Pendelt. Ha nem tud értékesebb értesülésekkel szolgálni, akkor leleplezi, hogy egy külföldi kormánynak kémkedik. Válaszul Pendel a saját ismeretségi körét felhasználva történeteket és összeesküvéseket kezd kitalálni.

John Boorman filmje kilóg némileg a Carré-adaptációk sorából, látványosabb, akciódúsabb, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a brit ügynök szerepét az aktuális James Bond, Pierce Brosnan alakítja. A forgatókönyvírók, akik közt Carré is ott volt, rájátszottak erre a párhuzamra, és Brosnan is hozta a szokott sármját, még ha Osnardként sokkal cinikusabb és aljasabb figurát is kellett alakítania, mint a 007-es szerepében. Érdekesség: Jamie Lee Curtis és Brendan Gleeson mellett a fiatal Daniel Radcliffe is feltűnik élete első szerepében.

Az elszánt diplomata

A panamai szabóhoz hasonlóan egzotikus környezetben játszódik az író 2001-es regényének adaptációja is, amely részben megtörtént eseményeken alapul. A helyszín Észak-Kenya, itt veszti életét Tessa Quayle (Rachel Weisz) politikai aktivista. Férje, Justin (Ralph Fiennes), az angol kormány diplomatája nem hiszi el a felesége hűtlenségéről szóló pletykákat, és nyomozásba kezd, hogy kiderítse, ki és miért ölte meg a nőt. Hamarosan összeesküvés nyomára bukkan.

Le Carré világát sokszor még a rajongói is egy kissé ridegnek találják, de ez Az elszánt diplomatára biztos nem igaz. Fernando Meirelles filmje üti meg a legérzelmesebb hangvételt az összes adaptáció közül, a nyomozás szála mellett flashbackekben tárul fel Tessa és Justin megismerkedésének és kapcsolatának története. A filmet a forgatókönyv, a vágás és a zene kategóriáiban Oscarra jelölték, Rachel Weisz pedig meg is kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot.

Suszter, szabó, baka, kém

Le Carré utolsó ügye hírszerzőként az MI6 egyik vezetőjének, Kim Philbynek az árulása volt, aki felfedte a KGB-nek több brit ügynök kilétét, majd 1963-ban a Szovjetunióba menekült. Az író ezt a történetet dolgozta fel 1974-ben Suszter, szabó, baka, kém című regényében, amelyből 1979-ben a BBC emlékezetes miniszériát forgatott Alec Guinness főszereplésével. A feketeöves Le Carré-rajongók szerint a 2011-es filmverzió talán még a sorozatnál is hitelesebb adaptációja az író klasszikusának, és nem kevésbé szövevényes. Aki biztosra akar menni, az jobban teszi, ha egy jegyzetfüzet társaságában ül le a tévé elé.

A sztori azzal kezdődik, hogy George Smiley-t (Gary Oldman), a legendás kémet visszahívják az angol hírszerzéshez, hogy derítse ki, ki lehet az a kettős ügynök, aki a Körönd kódnevű székhelyük falai közt a szovjetek számára kémkedik. A sok szálon futó kémjátszmában Párizs, Isztambul és Moszkva mellett Budapest is fontos szerepet kap, sőt az eseményeket elindító incidensre is itt kerül sor. A Párizsi udvarban felvett jelenetben Mark Strong partnereként Mucsi Zoltán és Csuja Imre tűnik fel epizodistaként, a főbb szerepeket pedig a brit film legkiválóbb színészei alakítják Colin Firth-től Tom Hardyn és Benedict Cumberbatch-en át John Hurtig és Toby Jonesig.

Az üldözött

Le Carré fénykora egyértelműen a 60-as, 70-es évekre tehető, de Az üldözött című, 2008-ban írt regényével bebizonyította, hogy nemcsak a hidegháború kulisszái közt érzi otthon magát, de a „terror elleni háborút” is bele tudja szőni egy izgalmas és realista kémjátszmába.

A történet Hamburgban kezdődik, egy megkínzott, félig csecsen, félig orosz fiatalember bukkan fel a helyi iszlám közösségében, hogy édesapja sötét üzelmekkel szerzett vagyonát megkaparintsa. A német és az amerikai hírszerző ügynökségek arra gyanakodnak, hogy a férfi kapcsolatban állhat az iszlám terroristákkal, ezért figyeltetni kezdik, a híres muszlim filantróppal, dr. Abdullahhal együtt, aki a gyanú szerint az Al-Káida embere.

A fotósként és kliprendezőként indult Anton Corbijn filmje talán még a Suszter, szabó, baka, kémnél is összetettebb, cserébe thrillerként is kiválóan működik. A nemzetközi szereplőgárdából Rachel McAdams és Willem Dafoe mellett Philip Seymour Hoffmant érdemes kiemelni, a zseniális amerikai színésznek ez volt élete utolsó főszerepe.

+1 The Little Drummer Girl

Az író 1983-as bestselleréből Kettős szerepben címmel már a regény megjelenését követő évben készült egy adaptáció, 2018-ban pedig a BBC rendelt meg belőle egy miniszériát. A történet szerint az izraeli titkosszolgálat egy amerikai színésznőt kér fel arra, hogy épüljön be a merényletre készülő arab terroristák közé. A filmverzióban a főszerepet Diane Keaton alakította, a sorozatban pedig Florence Pugh bújhatott bele a színésznő/kém bőrébe, de Michael Shannon, Alexander Skarsgård és Charles Dance nevét is megtaláljuk a stáblistán. A szériát a kiváló stílusérzékéről ismert dél-koreai Park Chan-wook rendezte, de a show-t leginkább Pugh lopja el.