Két Han Solóval támad a karácsonyi LEGO Star Wars film

Karácsonyi különszámmal kedveskedik a Disney. Akarom mondani a LEGO. Vagyis a Star Wars franchise, vagy én már nem is tudom, annyi mindent raktak a kosárba.

Van abban valami elképesztő, hogy egy sok milliárd dolláros vállalatbirodalmat lehet szó szerint felépíteni apró, fröccsöntött műanyag építőkockákból. Merthogy maguk a kockák fillérekből készültek, a kreativitás az, ami értéket ad nekik, és ez a kreativitás már rég túljutott a gyerekszoba néha aknamezőre emlékeztető szőnyegén, és ott van a mozikban is. Én már nem tudom, hány LEGO film készült, természetesen már létező filmes franchise-okra építve, de azt tudom, hogy van köztük olyan, ami remekül sikerült – a Lego Batman - A filmet például elég sokszor nézzük újra odahaza. És most itt van külön az ünnepekre a LEGO Star Wars Holiday Special! És ne legyünk cinikusak, itt nem a karácsonyi nagybevásárlásra buzdító, hosszúra nyújtott reklámfilmről van szó, hanem mindenki kedvenc és kevésbé kedvenc Csillagok háborúja szereplőjének családi ünnepéről. Íme az előzetes!

 

Mert ugye a Star Wars filmek valahol a maguk kifacsart módján a családról szólnak, és erre megy rá a 44 perces, a Disney+ számára készített, november 17-től nézhető film, ahol szokás szerint fanyar, de cseppet sem visszafogott humorral eresztenek egymásnak mindenkit. Úgy értem, minden szereplőt, az eddigi ÖSSZES Star Wars szereplőt, beleértve a középső trilógia ma már eléggé megmosolyogtató figuráit is, élükön az itt kissé tanácstalannak tűnő, ifjú Anakin Skywalkerrel. Merthogy a túlpörgött Reynek és egy különleges kristálynak köszönhetően összekeverednek az idősíkok, a múlt és a jelen, és így kerülhet egymás mellé két Han Solo is, akik újra lelőhetik Greedót – és a híres kérdés, hogy ki lőtt először, most új értelmet kap.  

A Ken Cunningham rendezte, tényleg nagyon viccesnek tűnő kisfilm – közepes film? – amolyan névsorolvasásnak is beillik, mert tényleg itt van mindenki az ewokoktól és Chewie-tól a rendes és bébi Yodán át félmeztelen Kylo Renig. És minden LEGO filmhez kell egy olyan karakter, aki sosem viselkedik a megfelelő módon, és ez a figura most Kylo lesz, nyilván nem véletlenül. És innentől kezdve számolhatjuk a bennfentes poénokat, vicces utalásokat és - LEGO film lévén - az önfeledt marhulást.