Ki ez a szakállas tapló? - T.J. Miller-portré

Jennifer Aniston és Jason Bateman oldalán nyomja a nagy melómurit a Hivatali karácsonyban T.J. Miller élete első nagy főszerepében, de elég sok helyen láthattuk már.

Hollywoodban a legfontosabb az, hogy emlékezetes legyél! Fontosabb a tehetségnél, a szépségnél és a kapcsolatoknál is, és T.J. Miller valóban emlékezetes figura, és az sem számít, ha neked, kedves olvasó, elsőre nem is ugrik be, honnan is kéne emlékezni rá.

A nagydarab, de korántsem sportos, rendszerint szakállas srác éppen Jennifer Aniston, Jason Bateman, Olivia Munn és Kate McKinnon oldalán partizza halálra magát a Hivatali karácsony című év végi, ereszdelahajam vígjátékban, sőt, ő a főmájer, aki a bulit szervezi, de aligha bíztak volna rá egy ilyen fontos szerepet, ha nem dolgozik meg érte!

A sokoldalú Todd Joseph Miller 1981. június 4-én született kolorádói Denverben, és szakmájára nézve színész, rendező, író, szinkronszínész és komikus, végzettségét tekintve filozófus. Édesapja ügyvéd, édesanyja kórházi orvos, felmenői között vannak svédek, németek, skótok és zsidók is, és már fiatalon komikusnak készült, és a főiskolán, amit Washingtonban végzett el, tagja volt a helyi komikus társulatnak.

Bár bulizós fazonnak tűnik, a főiskola alatt jutott ideje egy oxfordi színiiskolára és a párizsi Frichess Theatre Urbainben cirkuszi akrobatikát tanult, remek zsonglőr és tud gólyalábon járni, de saját bevallása szerint a trapézon pocsék. mivel remekül beszél spanyolul, még Peruban is önkénteskedett egy kicsit, bizony ám!

Kitüntetéssel diplomázott le filozófiából, majd Chicagóba költözött, ahol több improvizációs és stand up csapatnak is a tagja lett és két évig velük turnézott, bár hírhedt volt arról,, hogy mindig lekéste a repülőgépet – összesen 15 alkalommal maradt le az aktuális társulat járatáról. Amíg Chicacóban volt, szinte minden este felépett stand up számával – még az ünnepek alatt is. Aztán jöttek a tévés és szinkron szerepek.

Az első komoly tévés jelenése a csak egy évadot megélt Carpoolers volt 2007-ben, és itt figyeltek fel rá a Comedy Central tehetségkutatói, akik saját műsort adtak neki 2011-ben Mash Up címmel, de a Foxtól is megkeresték a The Goodwin Games egyik szerepével. A nagy áttörés természetesen az HBO sitcomja, a Szilícium-völgy (2014) lett. Itt egy volt programozót alakít, aki egy darabig a díszes társaság főbérlője, majd tagja lesz, és a szerepért megkapta a kritikusok díját, és folyton vicces pólókban lehetett.

Ekkor már egy rakás filmszerepen is túl volt, amik közül a legfontosabb a Cloverfield volt: ő volt a srác, aki videókamerájával mindent filmre vett – és Miller állítása szerint tényleg ő vett fel egy rakás jelenetet. A Cloverfield volt a belépő Hollywoodba, a film sikere után még korábban sikertelen meghallgatásokra is visszahívták, mint a  Túl jó nő a csajom esetében, de ezért játszhatta el a Maci Laci nem túl okos vadőrét is, amit ma is színészi pályája csúcsának tart, nyilván viccből, de szerepelt a Gulliver utazásaiban is. Ekkor fedezték fel, hogy agydaganata van, ami jóindulatúnak bizonyult, és Miller a sikeres műtét után kissé agyalágyult humorát a tumornak tudta be.

2011-ben egy 42 számból álló lemezt adott ki a Comedy Central gondozásában, amit szatirikus folk/pop/hip hop stílusban adott elő, és az albumból még remixlemezt is készített. Szerepelt Mike Judge filmjében, a Kivonatban – egyébként ennek a jelenésnek köszönhette a Szilícium-völgy-beli szerepet - Paul Rudd oldalán a A lökött tesóban, első főszerepét pedig a Menyasszony kerestetik című Másnaposok koppintásban kapta. A dolog szépséghibája, hogy a film nem került országos moziforgalmazásba. Ennél nagyobbat szólt a Transformers: A kihalás kora (2014), pedig maga a szerep kicsi volt – igen, ő rohan Mark Wahlberg mögött, és még nagyobbat Deadpool, amiben ő volt Weasel, vagyis a Menyét, aki fegyverrel és keresetlen jótanáccsal látja el a főhőst, és neki jutottak a legjobb dumák is. Emellett olyan rajzfilmekben hallhattuk – eredetiben - a hangját, mint a Jégkorszak - Állati nagy karácsony, a Hős6os vagy az Így neveld a sárkányodat összes része.

És ezek csak a fontosabb munkái, mivel elképesztően sok vendégszereplést vállalt tévéműsorokban vagy cameózik filmekben, nem is igazán tud leállni, és ha nem játszik, akkor ír, főleg sorozatokba, de producerkedett és rendezett is már. Ezt az energiát hozza majd bulimajszterként is a Hivatali karácsonyba, ami ugyan nem biztos, hogy az év vígjátéka lesz, de jó szórakozásnak ígérkezik!