Kiakadtak a Liam Neeson-rajongók a színész rasszista mondatain

Igen szerencsétlenül fogalmazott a sztár, amikor felidézte: pár éve egy nemi erőszak miatt „meg akart ölni egy fekete fattyat”.

Áll a bál egy nemrég megjelent Liam Neeson-interjú miatt: a 66 éves sztár legújabb filmje, a Dermesztő hajsza promóciós körútján nagyon szerencsétlenül fogalmazott, amikor felidézte, mennyire elöntötte a düh, amikor egy meg nem nevezett, közeli hölgyismerőse nemi erőszak áldozata lett, amíg ő filmet forgatott.

A pár évvel ezelőtti ügy úgy került elő, hogy Neeson egy megtörtént esettel akarta illusztrálni, mennyire valós dolog az a stresszhelyzetben elszabaduló, vadállati düh, amit valaki akkor érez, amikor a szeretteit bántják (a színész ugye egy ideje már szinte csak ilyen bosszúálló férfiakat alakít a filmjeiben):

Valahol egy ősi ösztön az, hogy Isten irgalmazzon annak a bűnözőnek, aki ártani merészel egy családtagodnak. Elmondok egy megtörtént esetet. Nagyon különösen reagáltam le egyszer egy nemi erőszakot. Az első kérdésem rögtön az volt [a hölgyhöz]: ismerte az elkövetőt? Nem ismerte. A bőrszínére emlékszik? Azt mondta, fekete volt. És nagyon szégyellem ezt mondani, de én ezután úgy mászkáltam fel-alá lenn az utcán egy ólmosbottal, hogy abban bíztam, valaki belém fog kötni. Talán egy teljes héten át az volt bennem, hogy na, csak jöjjön ki úgy a kocsmából egy fekete fattyú, hogy belém köt... Én ott helyben megölöm, érted? Másfél hétig volt ez így. Hová mész, kérdezte [a megtámadott hölgy]. Csak járok egyet, oké? Van valami baj? – kérdezte. Nem, nincs semmi.

Itt valószínűleg már Neeson is érezhette, hogy rossz kifejezést használt, mert igyekezett tompítani az elhangzottakat:

Szörnyű időszak volt, szörnyű rá most is visszagondolnom, hogyan éreztem magam akkor. Sosem hittem volna, hogy ezt egyszer elmesélem majd egy újságírónak. Isten ments, én aztán soha! Rettenetes volt, de egy életre megtanultam a leckét, ami azóta is eszembe jut: mi a jó büdös francot akartam én csinálni akkor?

Neeson ezután azzal árnyalta az elhangzottakat, hogy az ösztönös düh azért tud rajta könnyen elhatalmasodni, mert Észak-Írországban nőtt fel, ahol a vendetta, a bosszú mindennapos érzés volt az angolokat gyűlölő ír lakosság körében – ő maga is jól ismert olyan embereket, akik belehaltak a brit kormány elleni éhségsztrájkba. A sztár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Észak-Írországnak intő példának kell lennie az egész világnak: az erőszak csak erőszakot szül, és meg kell zabolázni az ősi ösztönöket a béke érdekében. Ezeket a mondatok azonban már nem kapta fel annyira a média, mint a „fekete fattyú” (az eredeti szövegben: black bastard) kifejezést, ami nagyon sok Liam Neeson-rajongónál kicsapta a biztosítékot, és egyre-másra bukkantak fel a haragos Twitter-bejegyzések:

Vajon Liam Neeson akkor is ugyanilyen elszánt lett volna, ha a támadó történetesen egy fehér ember?

Tariq Nasheed amerikai filmproducer ezt írta:

Vegyük észre, hogy Liam Neeson nemcsak a bosszúról fantáziált, hanem tényleg hetekig úgy mászkált odakinn, hogy KERES egy feketét és megöli. Csak épp nem talált egyet sem.

Hannah Al-Othman, a BuzzFeed munkatársa is kiakadt a színész szavai miatt:

Az első kérdése az volt, hogy milyen az elkövető bőrszíne? Nem az, hogy mennyi idős vagy milyen magas? Nem érdekel, mennyire sajnálja Liam Neeson a történteket, ez akkor is undorító!

Érdekes kérdés lenne megtudni, hogy konkrétan mikor történt ez az eset: a 2008-as Elrabolva előtt, vagy már azután, hogy Neeson sorozatban kezdte forgatni a bosszúállós filmjeit – és esetleg a civil életben is átlényegült a szerettei védelmében bárkit felkoncoló Terminátorrá? Ugyanilyen karaktert alakít egyébként a Dermesztő hajszában is: egy békés hókotró munkást, akinek drogtúladagolásban hal meg a fia, ezért hősünk puskát ragad, és lemészárol egy komplett bűnbandát. (via Independent)