Kiderült, kikkel versenyez a magyar Oscar-nevezés

Bejelentették, melyik 93 filmből fogják kiválasztani a jövő évi Oscar-verseny öt jelöltjét a legjobb nemzetközi film kategóriájában.

Az amerikai Mozgóképművészeti és -tudományi Akadémia 2020. február 9-én adja át 92. alkalommal az Oscar-díjakat. Korábban már megírtuk, hogy hazánk idei hivatalos nevezése a legjobb nemzetközi (született idegen nyelvű) film kategóriájában Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása, amit szeptember 26-án mutattak be a magyar mozik.

Akik maradtak. Forrás: Budapest Film

 

Az Akadémia pedig hétfőn bejelentette a kategória összes, szám szerint 93 nevezését – ezek közül fogják 2020. január 13-ig kiválasztani azt az öt filmet, ami majd a legjobb nemzetközi film kategória jelöltje lesz, azaz versenyezhet az Oscar-díjért. Előtte, december 16-án pedig még nyilvánosságra hoznak egy szűkített, tíz címből álló listát az esélyesekből.

Az Akadémia szabályzata szerint a kategóriába minden ország nevezhet egy 40 percnél hosszabb, az Egyesült Államokon kívül készült, túlnyomórészt nem angolul beszélő filmet azok közül, amelyeket – az aktuális gála esetében – 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban.

Az idei nevezések közül kiemelt figyelmet érdemel a dél-koreai Élősködök, Bong Joon-ho rendezése, ami már megnyerte az Arany Pálmát Cannes-ban, és 100 százalékon áll a Rotten Tomatoeson, Spanyolország esélyese, a Fájdalom és dicsőség, hiszen azt az a Pedro Almodóvar rendezte, akinek korábbi munkája, a Mindent anyámról nyert már Oscart ebben a kategóriában, illetve a szenegáli Atlantique, ami szintén Cannes-ben a zsűri nagydíját kapta (az alkotás direktora, Mati Diop volt egyébként az első olyan fekete rendezőnő, akinek a filmjét meghívták a cannes-i versenybe). A ghánai, a nigériai és az üzbegisztáni nevezés pedig azzal emelkedik ki a többi közül, hogy ezek az országok idén neveztek először filmet a kategóriába. A nevezések teljes listáját ezen a linken nézhetjük át.


(via The Hollywood Reporter)