Kiderült, miért volt olyan morcos a szörny a Cloverfieldben

A film 15. évfordulóján árulta el a lény háttérsztoriját a rendező.

15 éve mutatták be a Cloverfieldet, Matt Reeves found footage-filmjét, amelyben földönkívüliek tarolták le New Yorkot. A J.J. Abrams által producerált akció-scifinek olyan hatásos reklámkampánya volt, hogy a film minden idők legnagyobb januári nyitóhétvégéjét produkálta (legalábbis a hat évvel későbbi Pofázunk és végünkig). A sikerhez a sztori titokzatossága is hozzájárult, az, hogy nem derült ki, milyen szörny támadt a városra, és miért akarta annyira elpusztítani.

Reeves, aki azóta két Majmok bolygója-filmet rendezett, és a tavalyi Batmant is neki köszönhetjük, a SyFy-nak adott nyilatkozatában fellebbentette a titkot.

Ha a filmből nem is derül ki, az alkotók kitalálták maguknak a szörny háttérsztoriját. Reeves szerint fontos volt, hogy megértsék, mi történik vele érzelmileg.

Számomra a nagy titok az volt, hogy a szörnyeteg egy ’csecsemő’, és szeparációs szorongást él át."

A szörny azért borult ki, mert az anyját kereste, és így ugyanúgy félt, mint a főszereplők, Reese szerint pedig semmi sem lehet félelmetesebb annál, mint amikor az ember és a szörny úgy küzd egymással, hogy mindketten rettegnek.

A rendezőt ezután megkérdezték, hogy a szörny egyáltalán idegen volt-e, vagy földi eredetű.

Ez egy alien. Valójában a film végén láthatjuk azt a pillanatot, amikor a [Földre] érkezik. (…) Amikor a végén a szereplők óriáskeréken ülnek, láthatjuk, ahogy a meteor az óceánba csapódik. A ’szörnybaba’ története gyakorlatilag ott kezdődik.”

Az interjúból az is kiderült, hogy a Cloverfield tényleg példátlanul gyors és improvizatív projekt volt. Reevest úgy bízta meg Abrams a forgatás elkezdésével, hogy Drew Goddard író még nem fejezte be a forgatókönyvet. Reevesnek ráadásul úgy kellett belevágnia a 12 hetes forgatásba, hogy korábban még soha nem dolgozott ilyen volumenű projekten.

Via: Avclub