Kiderült, mikor találkozhatunk Pierre Richard-ral

A Magas szőke férfi felemás cipőben sztárja a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton meghívására érkezik Budapestre.

Ahogy arról már egy ideje tudni lehet, a Magyar Nemzeti Filmalap által szeptember 4. és 11. között szervezett eseményen Richard-on kívül itt lesz a világhírű filmzeneszerző, Michael Nyman (Zongoralecke), továbbá Udo Kier (Psyché, A birodalom, A nimfomániás, Iron Sky), Johanna ter Steege (Édes Emma, drága Böbe) és Magda Vásáryová (Sörgyári capriccio) színészek is.

Pierre Richard. Forrás: Oleg Nikishin / Epsilon / Getty Images

 

A fesztivál közönsége szeptember 6-án, pénteken 16 órakor találkozhat Pierre Richard-ral az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Félénk vagyok, de hódítani akarok című film vetítése előtt. Aznap este 19.30-tól pedig a Szent István téren ingyenes szabadtéri vetítésen láthatják a nézők a Magas szőke férfi, felemás cipőben című vígjátékot, ami előtt szintén a francia sztár mond bevezetőt.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton idei témája a film és a zene kapcsolata. Ennek megfelelően Michael Nyman vezeti be szeptember 9-én, hétfőn 19.30-tól a Szent István Bazilika előtti téren Dziga Vertov avantgárd vizuális szimfóniáját, az Ember a felvevőgéppel című némafilmet, amihez ezúttal ő maga komponálta a kísérőzenét. Nyman ezután szeptember 10-én, kedden 16.30-tól beszél filmes és zeneszerzői karrierjéről a Filmalap Fast Forward Programjának keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A beszélgetést a Zongoralecke vetítése követi.

Udo Kier szintén a Fast Forward Program szervezésében tart előadást szeptember 8-án, vasárnap 16.00 órától az Ódry színpadon, majd 18.00 órától az Urániában levetítik a Bódy Gábor rendezte Psyché frissen felújított kópiáját. A Szabó István rendezte Édes Emma, drága Böbét pedig a Budapesti Klasszikus Film Maraton zárónapján, szeptember 11-én, szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be, a holland Johanna ter Steege, Szabó István, Koltai Lajos és Börcsök Enikő jelenlétében. Végül, de nem utolsósorban: a Sörgyári capriccio, Jirí Menzel világhírű alkotása szeptember 5-én, csütörtökön 18.30-tól lesz látható az Urániában, ahol a vetítés előtt Kerekes Vica színésznő beszélget a magyar közönség egyik kedvencével, Magda Vásáryovával.


(via Kubik Elvira Iroda)