Kiszivárgott, milyen lett volna a Skywalker kora, ha nem J.J. Abrams a rendezője!

Colin Trevorrow verziójában Palpatine helyett Darth Vader tért volna vissza, Rose, Csubakka és Hux pedig több szerepet kap. Jó vagy rossz döntést hozott a Disney a cserével?

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y ! ! !

Már majdnem egy hónapja fut nagy sikerrel a mozikban a legújabb Star Wars-film, a Skywalker kora. A film épp a napokban lépte át az 1 milliárd dolláros álombevételt, de eléggé megosztja a kritikusokat és a nézőket is – főleg, ha esetleg olyan fekete öves Csillagok háborúja-fanról van szó, akik már a cumisüvegből is Luke kedvenc kék tejét itta!

Szerdán derült égből Erő-villámcsapásként jött a hír: kiszivárgott egy korai forgatókönyv, amit nem a IX. epizód rendezője, J.J. Abrams (valamint a társforgatókönyvírója, Chris Terrio) jegyez, hanem a filmen eredetileg dolgozó Colin Trevorrow és Derek Connolly! A neten keringő régi változat hitelességére nincs semmi bizonyíték, mindenesetre a Redditen és más portálokon már midikloriánonként vesézik ki a rajongók a Lucasfilm és a Disney által végül kidobásra ítélt történetet. Ezek ugyanis több ponton is különböznek a későbbi moziverziótól:

  1. Rise of Skywolker helyett Duel of the Fates lett volna a film alcíme. Ez a Baljós árnyak legendás vívózenéjére utalt, ami Darth Maul és Qui-Gon (valamint a fiatal Kenobi) fénykardpárbaja alatt szólt.
  2. Nem Kylo Ren lett volna Legfőbb Vezérként a film főgonosza, hanem Hux, aki a Régi Köztársaság egykori fővárosában, a Coruscanton tanyázva Kancellárként uralkodott volna a galaxison.
  3. Palpatine császár nem támadt volna fel az eredeti történetben.
  4. Palpatine egyedül egy régi Sith holokronra felmondott üzenetben bukkant volna fel, amit még Darth Vadernek címzett.
  5. Rey-nek ebben a változatban nem Palpatine volt a nagyapja. A szüleit Kylo Ren valamikor a múltban szeméylesen ölte meg.
  6. Kylo nem régi Sith ereklyéket keresgélt volna, hanem Palpatine egykori mesterét, Tor Valumot – aki egy 7000 éves, ősi lény, erősen Lovecraft-történetekre emlékeztető, csápos kinézettel!
  7. Kylo Ren Tor Valummal is összecsapott volna. Ez egy ahhoz hasonló, furcsa jelenet lett volna, mint amikor Luke a Dagobah mocsarának odvas fájában Darth Vaderrel fénykardozott, ám ő maga volt a nagyúr sisakja alatt is (Vader visszahozataláról szintén voltak korábban hírek)!
  8. Luke és Yoda mellett Obi-Wan is visszatért volna Erő-szellemként (Kenobi visszatéréséről keringtek is annak idején pletykák). Az egykori Jedi mesterek Kylo Ren előtt megjelenve együtt próbálták volna visszahozni Ben Solót az Erő Sötét Oldaláról a világosra. Kylo azonban a régi verzióban nem javult volna meg a történet végére, mert már nagyon messzire tévedt a gonoszság útján.
  9. A régi verzióban Trevorrowék sutba dobták volna a klasszikus Jedi-Sith ellenségeskedést. Leia már úgy emlegette volna Reyt, hogy más, mint a többi fénykarddal vigéckedő skarakter: se nem Jedi, se nem Sith, hanem valami harmadikutas Erő-használó.
  10. Rey új, saját maga által összeeszkábált fénykardja duplapengés lett volna, mint anno Darth Maul fegyvere.
  11. Kylo Ren új maszkot kovácsolt volna magának, a Mandalorian sorozatból jól ismert beskar nevű, igen ellenálló fémből.
  12. Rose Tico sokkal nagyobb szerepet kapott volna a történetben.
  13. Lett volna egy új bolygó a filmben, a titokzatos Mortis. Itt csapott volna össze a történet csúcspontján Rey Kylo Rennel. Ez a hely egyébként korábban már szerepelt A klónok háborúja és a Lázadók című animációs sorozatokban: misztikus hely, amit teljesen átjár az Erő.
  14. Míg Rey és Kylo Ren a Mortison fénykardoznak, a Coruscant fölött egy nagy űrcsata zajlott volna. Csubakka ebben egy X-szárnyút vezetett volna (ez egyébként jól rímel arra, hogy George Lucas korai elképzelései szerint az első Halálcsillagot Y-szárnyú vadászokban ülő vukik robbantották volna fel).

Nekem egyébként tetszett a Skywalker kora és a Star Wars-saga J.J. Abrams-féle lezárása Colin Trevorrow verziójából egyedül a 7000 éves Lovecraft-szörny és Kylo Ren Vaderrel vívott pszeudo-párbaja mozgatta meg a fantáziámat, a többi dolog nem különösebben. (via Forbes & Movieweb & Reddit & IGN)