Kivonulhatnak a legnagyobb produkciók az abortusztörvény miatt egy amerikai államból

A Netflix után a Disney is beleállt az abortuszt kvázi betiltó Georgia bojkottjába.

A Netflix nyomdokait követve a Marvel filmeket is gyártó cég azzal fenyegetőzik, hogy ha a már megszavazott törvény hatályba lép, nem fognak többet a déli államban forgatni – holott korábban olyan gigaprodukcióik készültek ott, mint a Fekete Párduc vagy a Bosszúállók: Végjáték.

A szóban forgó, Georgia mellett több más déli államban is elfogadott abortusztörvény

lényegében betiltaná a terhességmegszakítást, hiszen azt a terhesség hatodik hetétől kezdődően bűncselekménynek minősíti, és súlyos börtönbüntetéssel sújtja – márpedig ilyen korai szakaszban a legtöbb nő még észre sem veszi, hogy terhes.

Nem jelent kivételt a nemi erőszak vagy vérfertőzés eredményeként bekövetkező terhesség sem, ahogy az sem, ha a magzat betegen születne. Egyedül akkor engedélyezett a magzatelhajtás, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét.

Bosszúállók: Végjáték. Forrás: Fórum Hungary

 

A Disney vezérigazgatója, Bob Iger egy interjúban kifejtette, hogy ezek után nagyon nehéz lenne Georgiában forgatniuk, hiszen nagyon sok alkalmazottjuk nem hajlandó ott dolgozni. A cégnél egyelőre nagy körültekintéssel kezelik az ügyet, hiszen a törvény még nem lépett hatályba, de amennyiben ez megtörténik, valószínű a teljes bojkott.

Korábban a Netflix vezérigazgatója, Ted Sarandos is úgy nyilatkozott, hogy a törvény hatályba lépéséig még dolgoznak a helyszínen, de keresik a lehetőségét, hogy jogvédő csoportokkal együttműködve akár bíróság előtt is megtámadják a példátlanul szigorú törvényt. „Mivel mindenképpen támogatni fogjuk a partnereinket és művészeinket,

amennyiben hatályba lép a törvény, átgondoljuk az összes befektetésünket az államban”

– jelentette ki Sarandos.

Ha a két nagy cég bojkottja életbe lépne, az hatalmas érvágást jelenten Georgiának, hiszen csak a tavalyi évben 455 produkció forgott náluk, ami 900 ezer embernek biztosított munkát (és ebből bizony hatalmas szelet a Netflixé és a Disney-é). A törvény megszavazása óta pedig az állam már elveszített három produkciót (egy Netflix sorozatot, egy Kristen Wiig-filmet és egy Ilana Glazer-mozit), ezenkívül olyan színészek fejezték ki tiltakozásukat, mint Amy Schumer, Jason Bateman vagy Mark Duplass.


(via Consequence of Sound, Uproxx)