Koronavírus: üzentek a Fertőzés sztárjai

A Steven Soderbergh által készített társadalmi célú hirdetésben olyan színészek szólalnak meg, mint Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jennifer Ehle és Marion Cotillard.

Az elmúlt hetekben az emberek (érthető okokból) újra elkezdtek beszélni Soderbergh 2011-es filmjéről, a Fertőzésről, ami egy Ázsiából indult világjárvány terjedéséről, pusztításáról és megállításáról szól. Az alkotók és színészek pedig, azokkal a tudósokkal, a Columbia University Mailman School of Public Health munkatársaival karöltve, akik annak idején a film szakértőiként tevékenykedtek, ezt az újdonsült népszerűséget kihasználva forgattak öt kis videót.

A nagyjából 3-3 perces, Soderbergh mellett a film forgatókönyvírója, Scott Z. Burns által készített felvételeken a Fertőzés sztárjai, azaz Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburne, Jennifer Ehle és Marion Cotillard beszélnek nekünk a koronavírus egy-egy aspektusáról. Damon – aki a filmben egy olyan férfit játszott, aki immunis az új betegségre – a social distancing, azaz a legalább másfél–két méteres távolság megtartásának fontosságáról, illetve arról beszél, hogy a való életben erre a vírusra senki sem immunis.

Kate Winslet a kézmosás fontosságát hangsúlyozza, kimondva

„a megoldás most tényleg szó szerint a kezünkben van”

kulcsmondatot, majd meg is mutatja, hogy kell helyesen kezet mosni. Laurence Fishburne nagyjából két kollégája szavait foglalja össze – és ő is mond pár ütős, idézhető mondatot:

„A kézfogás hagyománya onnan jön, hogy régen így mutatták meg egymásnak az emberek, hogy békés szándékkal jöttek, nincs náluk fegyver. Most viszont igenis van nálunk fegyver”

– utal a színész a kezeinken található láthatatlan vírusmolekulákra, ami miatt kerülnünk kell ezt a szokást.

 

Jennifer Ehle azt részletezi, mit kell tudni a vakcinákról, Marion Cotillard pedig két lehetőséget vázol fel arra nézvést, mi történhet a világgal a jövőben: az egyik akkor történik, ha hallgatunk a tudósokra és orvosokra, a másik akkor, ha nem – ő értelemszerűen az első variáció mellett érvel. A színészek szájába adott bölcsességeket író orvosok – például Dr. W. Ian Lipkin – egyébként jelenleg is koronavírustesztek és -gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak.


(via Independent)