Kritika: Az egészség ellenszere - Angolnák úsznak fel az agyamba!

A bankárok Svájcba pénzt mosni vagy meghalni mennek, előbbit én, utóbbit Gore Verbinski állítja, aki rém bonyolult, mégis irtó egyszerű mesét szőtt egy ódon kastély köré.

Kinek ajánljuk? Akinek bejön egy régimódi horror vadonatúj csomagolásban.

Amikor kijött Az egészség ellenszere első előzetese, lehetett tudni, hogy a film gyönyörű és jócskán elvont lesz, azt viszont nem, miről is szól tulajdonképpen. Most már tudjuk, egy fiatal és ambiciózus középvezetőről egy nagy New York-i banktól (Dane DeHaan, aki jó, de nem zseniális), akit a svájci Alpok egyik különös szállójában pihenő főnöke után küldenek, hogy hazavigye valami fúzió miatt, pontosabban ezért, hogy elvitessenek vele egy nagy balhét. Tudjuk, a főnök nem megy haza, ahogy senki sem távozik a rejtélyes múltú kastélyból, még az ifjú „küldönc” sem, mivel baleset éri és maga is az intézmény betege lesz.

Itt nem kínálnak mást, csak hidrokúrát, ami kihajtja a szervezetből a modern világ mérgeit, mondván, a hegy mélyén lévő vízgyűjtő vize egy csoda, mindenre jó. Csakhogy azt is mondják, szörnyű titok tapad a kastélyhoz, a kimért igazgató (Jason Isaacs) nemesi családjának vérfertőző átka, őrült kísérletek és egyebek. A folyosókat mankóján bicegve járó, az intézet minden betegénél vagy negyven évvel fiatalabb jövevény egyre több titokra vagy legalábbis gyanús jelre bukkan, és egy nagyon fiatal, furcsán törékeny lánnyal (Mia Goth) is megismerkedik, hogy aztán mindig az orrára koppintsanak, és valahogy az egésznek egyre kevésbé lesz értelme.

Gondoljunk csak bele. Adott egy valamiben nyilvánvalóan bűnös hely/szervezet, ahol nagyon, de nagyon titkolnak valamit, miközben az az ember, aki egyedül árthat nekik, ott téblábol mindenütt újra meg újra, folyton kijátszva a marcona fehér pólós személyzetet és eljut a legrejtettebb zugokba – és nem zárják be valahová? Nem gyógyszerezik be vagy csinálnak vele valamit? És ez csak egy a logikátlanságok hosszú sorában, miközben az ennél rendszerint jóval figyelmesebb, eredetibb és észszerűbb rendező, Gore Verbinski a díszletekkel és a hangulattal pepecsel.

Monumentális vállalkozás lehetett a hatalmas gyógyszálló mindenféle víztartályának, alagsorának, lépcsőjének és csövének kidolgozása, de a filmesek valahogy szem elől tévesztették a célt. A díszlet csak háttér, ami hozzátesz a történethez, nem egy öncélú valami – bár élek a gyanúperrel, hogy a valóban káprázatos mindenféle egy ponton túl már inkább elterelésként szolgál a sztoriban tátongó lyukak miatt. Pedig nagy kár, mert Az egészség ellenszere nagyszerű film lehetett volna, amit az olyan nagy elődök közé sorolhattunk volna, mint a Ragyogás vagy a Viharsziget.

A film szinte minden képe, legalábbis a játékidő első felében, olyan, mint egy modern festmény. Bojan Bazelli operatőr minden beállítást gondosan megkomponált, minden szöget, fényviszonyt és egyebet figyelembe vett, és ez látszik is. Csakhogy ami tökéletesen működött a feszesre vágott trailerben, az egy ponton túl nem hat ránk az összesen 146 perces játékidő alatt, pláne úgy, hogy a történet újra és újra megtorpan, ahogy a fiatal főhős újra és újra nekilát felfedezni az épületeket. Mert hagyják. Egy összetett, jól kigondolt, számos jelentésréteggel bíró sztorinál persze nem lenne ez annyira hosszú idő, hiszen képes lenne lekötni.

Verbinski filmje talán egy óráig képes erre, mármint lekötni, amikor még nem minden egyértelmű és még várjuk, hogy ebből lesz valami több lesz. Ami ezután következik, az már nyögvenyelés, egy helyben toporgás vagy üres riogatás ügyetlenül mozogva a thriller és a horror határán, ahol fogfúrással vagy vérre gyűlő angolnákkal kell a nézőt ijesztgetni, hogy az végre odafigyeljen. Az egészben az a legfurcsább, hogy a rengeteg körítés, a sok kitérő, megtorpanás és újrakezdés, nem is beszélve a ritka hosszú játékidőről, egy rém egyszerű, már-már butuska történetet fed. Aki figyel a gyakran elmesélt helyi sztorikra, az már előre tudja a poént, hiába a sok kitérő és emlékkép. Olyannyira egyszerű ez a régimódi sztori, hogy sokan el sem hiszik, és már beindult az elméletgyártás, hogy bizony, több van emögött, hogy a srác már az elején meghalt, hisz megállt az órája, hogy ez meg az, és talán jó is lenne, ha nekik lenne igazuk, és TÉNYLEG lenne valami a képek mögött.

Értékelés: 5/10