Lajkó – Cigány az űrben, vagyis a Lupa Moziban

A Lupa Autósmozi szeptember 26-i műsorán a Lajkó – Cigány az űrben című magyar fekete komédia lesz látható, 20:45-ös kezdettel.

1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük.

Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Mikor Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra. Ám előbb Bajkonurban, egy különleges verseny keretében dől el, hogy a magyar Lajkó, a német Helga Mengele, az észt Ilmar vagy a mongol Timuzsin lesz-e a szerencsés kiválasztott; a versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.

További kedvcsinálóként íme néhány érdekesség a filmről, korábbi cikkünkből és interjúnkból válogatva:

  • A Karmazsint alakító Gyabronka dialógusai fele oroszul van, ami egyáltalán nem okozott problémát a színésznek, hiszen annak idején tíz évig tanulta a nyelvet, de játszott ő már Moszkvában oroszul a De mi lett a nővel? című előadásban is. Neki különben is nagy öröm idegen nyelven dolgozni, volt már angol, német és francia nyelvű szerepe is.
  • Lengyel Balázs, a film rendezője korábban A répa című kisfilmjével hívta fel magára a figyelmet. A Lajkó – Cigány az űrben az első nagyjátékfilmje. Bár a film az űrhajózásról szól, a rendező nem rajong magáért a témáért, az ötlet csak úgy beugrott neki.
  • Lengyel Balázs már a forgatókönyv írása közben Keresztes Tamásra gondolt Lajkóként. Ettől függetlenül tartottak szereplőválogatást, de végig kitartott amellett, hogy Keresztes alakítsa a főszerepet. A színész saját bevallása szerint ezt a bizalmat a forgatás alatt is érezte, és nagyon sok lendületet adott neki.
Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi, amely a műfaj '60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik hetente négy este megidézni a budakalászi Lupa-tó parkolójában, csupa olyan régi klasszikussal és örökzöld közönségkedvenccel, mint a Ponyvaregény, a Vissza a jövőbe, a Koktél, a Macskafogó vagy az Üvegtigris.

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu