Láttad már minden idők legjobb Star Wars-filmjét autósmoziban?

Ha nem, akkor vár szombaton 20:45-től a Lupa Drive-in Autósmozi, ahol A Birodalom visszavágot vetítik.

Szükség van-e bármilyen ajánlóra a Csillagok háborúja második, pontosabban ötödik részéhez? A film 94 százalékon áll a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon, és 8,7-es átlaga van az IMDb-n (valamint a Port.hu olvasói szerint is ez a TOP100-as listában a 46. legjobb film a maga 9,3-as összpontszámával). És nagyítóval kell keresni azokat a Star Wars-fanokat, akik szerint nem ez a teljes széria legerősebb darabja.

Rendhagyó módon ezért most érdekességképpen egy olyan kritikus véleményét ismertetjük (korábbi cikkünk alapján), aki szerint túlértékelt ez a film. A BBC-nek író Nicholas Barber szerint:

  • A Birodalom visszavág az 1977-es eredetihez képest komorabb, lassabb és mesterkéltebb, ráadásul az önismétlés csapdájába is beleesett. 
  • Barber szerint A Birodalom visszavág sztorija árulóként vág sutba mindent, amit Lucas felépített a Star Warsban, és tele van olcsó dramaturgiai húzásokkal. 
  • A kritikus szerint csapnivalóak A Birodalom visszavág helyszínei is: a Hoth-i lázadóbázisban nincs semmi extra, csak egy szimpla katonai bázis a hóban, Felhőváros fehér falai pedig pont olyan bénák és ötlettelenek, mintha egy Star Trek-tévésorozat leselejtezett díszletei lennének.
Forrás: Lucasfilm

 

  • Barber szerint A Birodalom visszavág a Star Warst minden pillanatát zárójelbe tévő történetével szélesre tárta a kaput az olyan későbbi blődségek előtt, mint hogy Rey Palpatine unokája, vagy hogy Luke, Leia és Han gonosz elleni harca valójában mit sem ért, hiszen öregkorukra az Első Rend pont ugyanolyan fenyegetéssé nőtte ki magát, mint anno az elnyomó Galaktikus Birodalom.
  • Barber a fentiek mellett leginkább azt fájlalja, hogy A Birodalom visszavág teljesen negligálja a Felkelők Star Wars-béli győzelmét azzal, hogy bár hősiesen megsemmisítették az ismert galaxis legpusztítóbb bolygórobbantó gépezetét, a Halálcsillagot, igazából pürroszi győzelmet arattak, mert a Birodalom és Darth Vader ugyanúgy a fejüket akarja, és kerítettek is ehhez egy rakás újabb rohamosztagost.

Hogy mennyire van igaza a BBC kritikusának, azt mindenki eldöntheti maga, miután újranézte a filmet – mondjuk a Lupa Drive-Inben.

Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi, amely a műfaj '60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik hetente négy este megidézni a budakalászi Lupa-tó parkolójában, csupa olyan régi klasszikussal és örökzöld közönségkedvenccel, mint a Ponyvaregény, a Vissza a jövőbe, a Koktél, a Macskafogó vagy az Üvegtigris.