Leonardo DiCapriónak fogalma sincs, mi az Eredet vége

Christopher Nolan trükkös sci-fijébe még LDC-nek is beletört a bicskája.

Habár a vasárnap esti Golden Globe-ról a sztár üres kézzel távozott, ez semmit sem csorbított népszerűségén, és továbbra is sorra adja az interjúkat, legutóbbi filmjéhez, a Volt egyszer egy… Hollywoodhoz kapcsolódva, vagy épp attól függetlenül. A napokban Marc Maron WTF című podcastjének a vendége volt, ahol a műsorvezető kimondatott vele egy kellemetlen igazságot.

Az immár tízéves Eredet témája úgy merült fel, hogy Dicaprio elmesélte, abszolút együtt tud érezni kollégájával és barátjával, Brad Pitt-tel, aki bevallotta, hogy nem igazán tudná elmagyarázni új, még Quentin Tarantino szerint is kicsit zavaros űrdrámája, az Ad Astra – Út a csillagokba befejezését – hiszen ő maga is azzal ver vissza mindenkit, aki megkérdezi tőle, mit jelent az Eredet vége, hogy fogalma sincs.

Ellen Page és DiCaprio a filmben. Forrás: InterCom

 

A talányos film befejezése egyébként a bemutató óta lázban tartja a rajongókat. A szóban forgó jelenetben azt láthatjuk, hogy főhősünk, Dom Cobb (DiCaprio) újra együtt van a gyerekeivel és az apjával, akit Michael Caine játszik. A közönség azonban nem lehetett biztos benne, hogy mindez tényleg megtörtént, vagy csupán Cobb (vágy)álma. A főhős kis talizmánja, egy mágikus pörgettyű ugyanis mindig az álomban kezd el pörögni, aztán amikor megáll, már a valóságban járunk – a film azonban befejeződik, mielőtt a kis eszköz abbahagyná a pörgést.

De a színész persze nem olyan ostoba, hogy egyáltalán nem érdekelné a dolog, hanem egyszerűen úgy gondolja: az a jó megoldás, ha magunkévá tesszük a rejtélyt, és elfogadjuk, hogy semmit sem tudunk. Másrészt egy színésznek alapvetően mindig a karakterére kell koncentrálnia holmi megfejtések helyett. Maga a rendező is rendszeresen azt szokta nyilatkozni, hogy az Eredet vége teljesen szubjektív, és a nézőnek saját magának kell eldöntenie, mit lát, álmot vagy valóságot – szerinte ugyanis az a lényeg, hogy Cobbnak már nem számít, hogy álmodik-e vagy sem.

Pár évvel ezelőtt azonban Michael Caine elárulta, hogy a forgatás idején ő maga is zavarban volt azt illetően, hogy a film hősei mikor vannak az álomban, és mikor a valóságban – és neki Christopher Nolan egy egészen egyértelmű választ adott, ami alapján mindig el tudta dönteni, mi az igazság. Sőt: ez alapján könnyedén eldönthető az is, hogy az utolsó jelenet álom-e vagy valóság. Erről itt írtunk korábban.


(via Uproxx)