Lisa Kudrow nem csak a Jóbarátok sztárja

Július 30-án ünnepli ötvennyolcadik születésnapját Lisa Kudrow, akit szinte mindenki a népszerű sitcom Phoebe-jeként ismer, pedig sok minden másban is szerepelt – mutatjuk is, hogy mikben!

Romy és Michele (1997)

Amikor ez az érettségi találkozós komédia készült, már egy pár évada ment a Jóbarátok, szóval az alkotók valószínűleg onnan nézték ki maguknak a Phoebe figurájához hasonlóan dilis csajszi szerepre Kudrow-t. Mellé rakták párnak a friss Oscar-díjas Miro Sorvinót, és ők lettek Romy (Sorvino) és Michele (Kudrow), a két csődtömeg, akik sikertelenségük ellenére valami nagyot akarnak villantani a tízéves érettségi találkozójukon, ezért hazugságba keverednek, egymással is összevesznek, és az érettségi banketthez hasonlóan megalázzák őket – végül mégis ők lesznek az est hősei. Michele megformálása közben Lisa Kudrow kicsit emlékeztet Phoebe-re, csak ez a karakter pikírtebb és cinikusabb a Jóbarátok naivájánál, de a végeredmény nem kevésbé vicces. (A filmrészlet spoileres!)


Női vonalak (2000)

Ebben a Diane Keaton által rendezett dramedyben a színésznő olyan sztárokkal játszik együtt, mint maga Keaton, Meg Ryan és Walter Matthau. A sztori szerint miközben az agg apának (Matthau) egyre rosszabb az egészségi állapota (demenciában szenved), három lánya közül egyedül a középső, Eve (Ryan) foglalkozik az ápolásával, egyúttal folyamatosan tájékoztatja telefonon a testvéreit a dolgok állásáról (innen a cím).

Talán még ez is Phoebe hagyatéka

(vagy hát inkább a hatása, hiszen a film készültekor a sitcom még javában futott), de a Női vonalakban Kudrow nemcsak a legfiatalabb, de egyúttal a legszertelenebb lánytestvért formálja meg: Maddyt, egy komolytalan szappanopera-színésznőt (!).


Hepiendek (2005)

Lehet mondani, hogy Lisa Kudrow a Rólunk szól című széria egyik alkotójaként és művészfilmes rendezőként ismert Don Roos múzsája, hiszen három filmet is forgattak együtt (a Hepiendeken kívül a Nem ér a nemem!-et és A másik nőt), és közösen csinálták a Web-terápia című websorozatot és az azon alapuló tévészériát is. A Hepiendek több, párhuzamosan futó cselekményszállal dolgozik, melyek időnként összeérnek – az izgalmas szívzűröket bemutató izgalmas dramaturgiai megoldást pedig nem kevésbé izgalmas képi játékok kísérik. A film Mamie-jének figuráját (egy olyan nőt, aki 19 évvel azután, hogy örökbe adta a saját mostohatestvérének szült fiát, egy dokumentumfilmes segítségével megpróbálja felkutatni az immár felnőtt gyereket) Roos kifejezetten Kudrow-nak írta, aki a Hepiendekben vadonatúj külsővel (félhosszú, sötétbarna hajjal) lepte meg a rajongóit.


A másik nő (2009)

A már említett A másik nő meglehetősen ritka madár a színésznő pályáján, hiszen Kudrow alapvetően komika, és a rengeteg vígjáték mellett alkalmanként játszik ugyan dramedykben is (a Női vonalak és a Hepiendek is az), Don Roos 2009-es alkotása viszont színtiszta és elég súlyos filmdráma. A másik nő egy fiatalasszonyról, Emiliáról szól, aki összejön házas főnökével, majd össze is házasodnak, és kislányuk születik – a baba azonban meghal. A gyász mellett pedig Emiliának meg kell küzdenie koraérett mostohafiával és elsősorban annak anyjával, azaz az első feleséggel is. Natalie Portman gyászoló Emiliája mellett

Lisa Kudrow-nak itt a sokkal hálátlanabb szerep jutott, hiszen ő formálja meg a dühös és féltékeny volt feleséget,

de kifejezetten üdítő a sztárt ebben a szokatlan szerepkörben látni.


Könnyű nőcske (2010)

A legjobb John Hughes-tinifilmeket idéző Könnyű nőcske persze a főszerepet játszó Emma Stone jutalomjátéka, de mellette az egyik mellékszerepben feltűnő Kudrow-nak is jut néhány parádés jelenet. A sztori szerint a 17 éves Olive-ról (Stone) egy félreértés miatt elterjed a gimiben, hogy már nem szűz, sőt, hogy fűvel-fával lefekszik, és a lány onnantól kezdve elvállalja, hogy a hozzá forduló fiúknak ő legyen a kamu hódítása. Az alábbi részletben SPOILER! Olive jófejségből, annak érdekében, hogy ne menjen tönkre kedvenc tanára házassága, bevállalja, hogy elterjesszék róla: ő fertőzte meg chlamydiával azt az iskolatársát, aki valójában a szóban forgó tanár feleségétől, a suli pályaválasztási tanácsadójától (Lisa Kudrow) kapta el a nemi betegséget. A színészileg kiválóan megoldott jelenetben nemcsak az a feltűnő, mennyire emlékeztet Kudrow figurája Phoebe Buffay-re, de az is, hogy a sztár remekül oldja meg, hogy az általa alakított karakter egyszerre legyen szánalmas és szerethető. (A filmrészlet spoileres!)


Rossz szomszédság (2014)

A Seth Rogen és Zac Efron főszereplésével készült vígjátékban Kudrow ismét komikai képességeit csillogtatta meg – ám a korábbi szertelen karakterek után

ezúttal egy kifejezetten karót nyelt figura

bőrébe bújva. A családos pár és a szomszédjukba költöző bulizós egyetemisták csatájáról szóló komédiában a színésznő az egyetem dékánját játssza, akihez a házaspár elmegy beárulni a túl hangos szomszédokat, ám a jelek szerint a dékánnak más számít problémának, mint a főhősöknek, és a panaszuk megoldása helyett kizárólag az általa vezetett iskola érdekeit nézi. Kudrow a film folytatásában, a 2016-os Rossz szomszédság 2-ben ismét eljátszotta Gladstone dékán szerepét.


Éretlenségi (2019)

Az idő előrehaladtával bizony sztárunk is megérett az anyukaszerepekre (sőt, az idei Bébi úr: Családi ügy című animációs folytatásban már nagymamaszerepben is hallható volt). Az elsősorban színészként ismert Olivia Wilde által rendezett Éretlenségi című felnövekvéstörténetben két barátnőt ismerünk meg, akik végigtanulták a középiskolát, és a tanév végén elhatározzák, hogy végre buliznak egy jót. A lányok közül az egyik meleg – az ő édesanyját játssza Kudrow, akinek a figurája hihetetlenül támogató és gondoskodó, ám ez szinte folyamatosan a visszájára fordul. Az alábbi jelenetben azt láthatjuk, hogy abban a tévedésben él, hogy a lánya és a barátnője meleg kapcsolatot ápolnak egymással. De az sem kevésbé vicces, amikor puszilgatni kezdi azt a plüsspandát, amivel a lánya maszturbálni szokott. (A link mögötti részlet erősen spoileres!)