Lopta új filmje ötletét az Oscar-díjas rendező, börtönt is kaphat

Asghar Farhadi iráni alkotót, a Nader és Simin – Egy elválás története direktorát bűnösnek találták plágium vádjában.

A döntés a kétszeres Oscar-díjas Farhadi idén januárban hazánkban is bemutatott alkotását, A hős címűt érinti. Egy iráni bíróság kimondta, hogy habár egyedül ő van feltüntetve forgatókönyvíróként, a film ötletét egy korábbi filmiskolás tanítványa, Azadeh Masihzadeh All Winners All Losers című dokumentumfilmjéből „vette kölcsön”.

A teheráni testület megállapította, hogy Farhadi megsértette Masihzadeh szerzői jogait azzal, hogy kulcsfontosságú elemeket vett át a művéből, anélkül, hogy feltüntette volna A hős stáblistáján az egykori tanítványt. A döntés jogerős, és nem lehet fellebbezni ellene. Farhadi büntetését viszont majd a későbbiekben egy másik bíró fogja kiszabni.

Legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy a rendezőnek A hős vetítéseiből származó összes bevételét oda kell adnia Masihzadeh-nek, és

emellett még börtönbüntetést is kaphat.

A mű világpremierje a tavalyi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a zsűri nagydíját is. Eddig világszerte nagyjából 2 és félmillió dollár bevételt hozott, részben annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államokban az Amazon Prime forgalmazta.

Asghar Farhadi állítása szerint valóban ugyanazon igaz történet alapján dolgozott, mint amelyen egykori tanítványa dokumentumfilmje is alapul (amit Masihzadeh az általa vezetett workshop során valósított meg), de ragaszkodik hozzá, hogy tőle függetlenül járt utána a sztorinak. Farhadi egyébként rágalmazás miatt beperelte egykori tanítványát, aki visszaperelte az alkotót, de a bíróság mindkét ügyben Azadeh Masihzadeh-nek adott igazat.


(via The Hollywood Reporter)