Mads Mikkelsen nyilván csak viccel

Pár napja jött ki a zseniális dán színész új filmje, az Arctic első előzetese, most pedig itt van rákövetkező munkája, a Polar első trailere. Pedig a címválasztás nem poén, egy ismert képregényt takar!

Alig néhány napja adtunk hírt Mads Mikkelsen legújabb filmje, az Arctic első előzetesének megjelenéséről, és most itt van a soron következő munkájának a trailere is, és micsoda véletlen, ennek pedig Polar a címe! Persze azon túl, hogy két, gyakorlatilag ugyanazt jelentő címet kapott a két film, a főszereplő személyét illetően túl szinte semmi közös nincs a két alkotásban. Míg az Arctic egyszemélyes, szikár túlélőfilm a nagy havas tájban, a Polar képregényfeldolgozás – igaz, ez is havas tájon kezdődik, de aztán egész más irányt vesz.

 

A zavarba ejtően színes és mozgalmas film egy Dark Horse képregény, a Víctor Santos jegyezte "Polar: Came from the cold" feldolgozása, a rendezője pedig a videóklipjeivel annak idején kultuszstátuszra szert tevő Jonas Akerlund (Az apokalipszis lovasai, A por), hőse pedig egy visszavonult bérgyilkos, egy bizonyos Duncan Vizla, más néven a Fekete Kaiser. Persze, ahogy az fél perc után kiderül, nincs olyan, hogy a visszavonult bérgyilkos, mert vidéki házába elvonult Vizlát - Vizslát? – fiatal, hírnévre vágyó bérgyilkosok veszik célba volt főnöke megbízásából. És elkövetik azt a hibát, hogy elrabolják hősünk kedves szomszédját, egy amatőr ornitológus lányt (a kissé gyűrött Vanessa Hudgens), és ezzel magukra vonják a Kaiser haragját.

Hogy őszinték legyünk, az előzetes roppant szórakoztató, de egyben rémesen kusza is, és elég sok mindenben emlékeztet a John Wickre, ahol szintén egy visszavonult bérgyilkost bosszantanak fel, de ez itt sokkal színesebb, zavarosabb és lehet, hogy viccesebb is. Mert az nem lehet, hogy a Vikingekből ismert, és itt különböző jelmezekben felbukkanó Katheryn Winnick ennyire rosszul játsszon, itt biztos minden idézőjelben van, az is, ahogy az ekkor már divatosan félszemű Vizla távirányítású gépágyúval vagy kalapáccsal irtja az ellent. Szóval jó kis rejtély ez a film, mert az látszik, hogy van benne anyag és fantázia, de az is, hogy rendesen rányomja a bélyegét Akerlund régóta ismert videóklip esztétikája is – amihez hozzájön az is, hogy a zenéjét Joel Zimmerman, vagyis deadmau5 rakta össze. A rossz hír az, hogy a filmet a Netflix gyártotta, így moziba biztos nem kerül, a jó hír az, hogy bárki előfizethet rá.