Magyar animációs rövidfilm is indulhat az Oscarért

Turai Balázs Amok című alkotása messze kiemelkedett a francia Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes mezőnyéből.

1960. óta rendezik meg minden évben a francia Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, ami az egyik, ha nem a legnagyobb seregszemléje a világ animációs filmtermésének – idén rekordszámú, több mint 13 ezer akkreditált vendég vett részt a rendezvényen.

A szombat esti  záróünnepségen Guillermo del Toro azzal örvendeztette meg a résztvevőket, hogy videón keresztül bejelentette: Mexikó lesz a főszereplője a jövő évi fesztiválnak, és személyesen is részt fog venni a rendezvényen.

A fesztivál Kristály-díját a múlt hónapban Cannes-ban bemutatott Little Nicholas - Happy as Can Be (Kis Nicholas - Boldog, amennyire csak lehet) nyerte. Az Asterix és a Lucky Luke társalkotója, René Goscinny népszerű gyermekkönyv-sorozatának adaptációjaként Benjamin Massoubre és Amandine Fredon rendezte a filmet. A zsűri játékfilmes díját és a Gan Alapítvány forgalmazási díját Alain Ughetto No Dogs or Italian Allowed című gyurmafilmje kapta.

Az idei játékfilmes versenyprogram az egyik legjobb volt, amit valaha Annecyben, vagy bármelyik animációs fesztiválon láthattak, és úgy tűnik, a zsűri is egyetértett ezzel: további két különdíjat ítélt oda Signe Baumane My Love Affair with Marriage című filmjének és Pierre Foldes Blind Willow, Sleeping Woman című alkotásának. A Contrechamp-programban Koji Yamamura Dozens of Norths című alkotása kapta a fődíjat.

A rövidfilmes mezőny is hasonlóan gazdag volt, de Turai Balázs Amok című alkotása kiemelkedett a mezőnyből, és elnyerte a kategória Kristály-díját. A film ezzel jelölhetővé vált az Oscar-díjra.

A 14 perces rajzfilm szinopszisa így szól: Miután egy rejtélyes balesetben Clyde egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét es kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével. (Friss Hús Fesztivál)

(Forrás: Cartoonbrew)

Címlapkép: Turai Balázs/YouTube