Magyar filmek a Művészetek Völgyében

Klasszikusok, ritkaságok és közönségkedvenc újdonságok Kapolcson és Vigándpetenden.

A hétvégén kezdődik a Művészetek Völgye, melynek sokszínű programját immár két helyszínen is magyar filmek, klasszikusok, ritkaságok és közönségkedvencek gazdagítják. A vigántpetendi Tókertben újdonságként debütál a fesztivál önálló kertmozija, a Cinema Hungary Völgymozi a Filmalap és a Művészetek Völgye közös szervezésében.

Szombattól szombatig minden este 9-től magyar filmek lesznek műsoron. A közelmúlt filmsikerei közül látható lesz A Viszkis, a Brazilok, a Budapest noir és az Aurora Borealis című Mészáros Márta-film is. A Filmarchívum gyűjteményéből további ritkán vetített különlegességek gazdagítják a válogatást, köztük Kovásznai György extravagáns Habfürdője, Xantus János kultfilmje, az Eszkimó asszony fázik, Koltay Gábor István, a királya és Jancsó Miklóstól a Szörnyek évadja című parabola, digitálisan felújítva.

A Viszkis. Forrás: Szabó Adrienn / Magyar Nemzeti Filmalap

 

A kapolcsi Kastélyban kilenc magyar mozifilm pereg majd 16 mm-es filmszalagról, mások mellett Makk Károly, Keleti Márton vagy Ranódy László népszerű alkotásai. A kínálatban olyan ritkaságok is szerepelnek, mint Marton Endre Katonazene című filmje, Bara Margit, Básti Lajos és Kállai Ferenc főszereplésével. A mozifilmek esti vetítéseit igazi csemegék, korabeli reklámok, filmhíradók előzik meg és követik is, hiszen sötétedéskor Kapolcs főterén a szabadban is mozizhat a Művészetek Völgye közönsége.

A felsorolt programok mellett a gyerekeket rajzfilmekkel és interaktív programokkal várják délutáni foglalkozásokon a Filmarchívum munkatársai, aminek a keretében a legifjabbak játékos formában ismerkedhetnek meg a celluloidfilmek varázslatos világával. A 28. Művészetek Völgye július 20. és 29. között várja a látogatókat, további részleteket a programokról itt találunk.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)