Magyar sikerért is drukkolhatunk az idei BAFTA-gálán

A Szárnyas fejvadász 2049 Budapesten élő hangmérnöke, Mac Ruth is esélyes a britek Oscarjára.

A brit film- és televíziós akadémia kihirdette az idei BAFTA-jelölteket. A BAFTA-díjat sokan a Golden Globe-hoz hasonlóan az Oscar előszobájának tartják, hiszen rengeteg olyan hollywoodi sztár van Natalie Portmantől kezdve Kate Winsleten át Heath Ledgerig, akik ugyanabban az évben mindkét trófeát kitehették otthon a polcra.

Forrás: BAFTA.org

 

Idén ráadásul a magyar sikereknek is izgulhatunk! A jelöltek között van ugyanis a nálunk forgatott Szárnyas fejvadász 2049 is, amelynek a production sound mixere ezúttal is Mac Ruth volt, a '90-es évek óta Magyarországon, egy magyar feleséggel együtt élő, magyarul folyékonyan beszélő, veterán amerikai hangmérnök volt.

Mac Ruth a filmes karrierjét olyan B-kategóriás filmekkel kezdte, mit a Cyborg 3.: A teremtő vagy a Magyarországon forgatott Veszélyes zóna, de mivel jó magyarországi terepismerettel és hollywoodi kapcsolatokkal rendelkezett, egyre többször hívták őt, ha egy nagy hollywoodi produkció kezdett forogni nálunk. Production sound mixerkét dolgozott többek között az Underworldben, az Eragonban, a Hellboy 2-ben, a Z világháborúban, A kémben, a Herkulesben és az Atomszőkében. Az idei BAFTA-jelölést megelőzően pedig két Oscar-jelölést is begyűjtött a Mentőexpedícióval és a 13 óra: Bengázi titkos katonáival, de sajnos egyik évben sem nyert. Talán majd idén megtörik az átok? (Mac Ruth-tal két éve az Index is készített egy interjút, miután felterjesztették Oscar-díjra.)

Mac Ruth az Atomszőke budapesti forgatásán (fotó: Bődey János / Index.hu)

 

A Szárnyas fejvadász 2049 egyébként 8 kategóriában indulhat a brit filmes Oscarért, akárcsak a Christopher Nolan rendezésében készült Dunkirk című háborús dráma. A legtöbb BAFTA-jelölést azonban idén nem ezek a filmek, hanem A víz érintése kapta Guillermo del Torótól, összesen 12 kategóriában. A brit Sally Hawkins a legjobb színésznő díjára is esélyes ( egy néma nőt játszik, aki beleszeret egy fogságban tartott víziszörnybe). Hawkins egyik versenytársa a színésznők mezőnyében az ír származású Saoirse Ronan, a Lady Bird sztárja, aki már megkapta a Golden Globe-ot a hétvégén.

A Winston Churchillről szóló A legsötétebb óra és a Három óriásplakát Ebbing határában című filmek 9-9 jelölést kaptak. A Churchillt alakító Gary Oldman, aki vasárnap ugyancsak Gloden Globe-ot kapott játékáért, most a BAFTA-díjat is elnyerheti. A legjobb férfi mellékszereplő mezőnyben Hugh Grant is esélyes a Paddington 2-vel, de a Floridai álomban játszó Willem Dafoe, valamint a Három óriásplakát Ebbing határában két színésze, Sam Rockwell és Woody Harrelson a vetélytársa. 

BAFTA-gálát február 18-án, vasárnap rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. Idén hosszú idő után először nem Stephen Fry lesz az est házigazdája, hanem Joanna Lumley. A BAFTA-díjra jelölt filmek teljes listája itt tekinthető meg.