Már a rendőrség és az FBI is nyomoz Weinstein ellen

Rendőrségi vizsgálat indult az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában Harvey Weinstein amerikai producer ellen, akit már legalább 40 rendbeli szexuális zaklatással és bántalmazással vádolnak. Attól tartanak, hogy Polanski módjára Weinstein is Európába szökik.

A New York-i rendőrség megerősítette, hogy újranyitják a 2004-es aktákat, amelyek szintén szexuális zaklatási vádakról szólnak, és az FBI is megkezdte saját nyomozását az ügyben. A londoni Metropolitan rendőrség is nyomoz Weinstein ellen egy 30 évvel ezelőtti zaklatási ügyben.

fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

 

Épp ideje volt, hogy a rendőrség is lépjen, hiszen napról napra emelkedik azoknak a nőknek a száma, akik elő mernek állni a velük történtekkel, nevezetesen, hogy őket is zaklatta a producer. Legutóbb, csütörtökön Kate Beckinsale állt elő saját történetével: mindössze 17 éves volt, amikor Weinstein ajánlatot tett neki, hogy előnyökhöz juttatja, ha lefekszik vele. A színésznő azzal hárította el a producer közeledését, hogy azt mondta, másnap iskolába kell mennie.

Weinstein szóvivője útján tagadta a vádakat. Cége kirúgta, felesége elhagyta, ő pedig most azzal próbál hárítani, hogy terápiára megy Arizónába. Előkerült egy New York-i rendőrségi felvétel is, amelyen Weinstein elismeri, hogy tapogatott egy fiatal modellt, méghozzá azzal a szöveggel, hogy „Szoktam ilyen csinálni.”.

A NYPD szóvivője, Peter Donald elmondta, hogy megnyitják a 2004-es aktát, és megvizsgálják, hogy azóta történt-e bejelentés Weinstein szexuális zaklatásaival kapcsolatban. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy ha bármilyen információval rendelkezik az üggyel kapcsolatban, jelentkezzen. A Daily Mail infromációi szerint az FBI is vizsgálatot indított a producer ellen nemi erőszak és szexuális zaklatás ügyében.

A cikk szerint Jeff Sessions államügyész kérte az FBI-t, hogy kezdjen el nyomozni attól tartva, hogy a producer a rehabilitáció után Európába szökik, ahogy azt Roman Polanski tette a hetvenes években, amikor Amerikában megerőszakolt egy fiatal lányt, majd a vizsgálati fogság után Franciaországba szökött. Mivel Weinstein több amerikai államban, valamint Nagy-Britanniában is követhetett el bűncselekményt, teljesen indokolt, hogy az FBI is vizsgálatot indítson.

A londoni rendőrség azt az információt adta, a Merseyside-i rendőrség átadott neki egy ügyet, amit most kezdtek vizsgálni: ebben egy 30 évvel ezelőtti, Londonban történt zaklatással kapcsolatban nyomoznak. Weinstein és testvére, Bob 1982-ben készítették a The Secret Policeman’s Other Ball című zenei dokumentumfilmet Nagy-Britanniában, a producer-testvérek ezen kívül a Rockshow című zenei filmet is producerelték, melyben Paul McCartney és együttese, a Wings 70-es évekbeli koncertjei láthatóak. A filmet 1980 novemberében mutatták be.

via Independent