Már forgatás közben elkezdték vágni a Star Wars 9-et, hogy karácsonyra elkészülhessen

J.J. Abrams őrült ütemterv szerint dolgozik, sokkal kevesebb ideje van a munkára, mint Az ébredő Erő idején.

Eszelős ütemterv szerint kell dolgoznia a Star Wars IX stábjának: annyira kevés idejük van összerakni a filmet az év végi premierre, hogy tavaly J.J. Abrams rendező még forgatott, amikor Maryann Brandon már elkezdte megvágni a filmet! Maga a forgatás ugyan már idén februárban véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy Abrams hátradőlhetett, sőt! Az utómunka a Star Wars franchise esetében kifejezetten lényeges fázis, hiszen még úgy is rengeteg a CGI trükkökkel felturbózandó jelenet, hogy Abrams maga inkább az épített stúdiódíszletek és izgő-mozgó szörnyfigurák kedvelője.

Most viszont kiderült, hogy a forgatás sem volt sétagalopp, a vágó, Maryann Brandon ugyanis végig ott volt a díszletben, folyamatosan egyeztetett Abramsszel, és a naponta felvett nyersanyagokat lényegében már másnap elkezdte vágni. Ez merőben szokatlan munkamódszer a mozifilmek esetében.  Brandon így mesélt a rázós tempójú munkájáról a sajtónak:

Amikor annak idején a stáb elkezdte Az ébredő Erő forgatását, májustól októberig dolgoztunk, és a következő karácsonyra készültünk el. Most viszont nem tudtuk elkezdeni a forgatást augusztus előtt, és be kellett fejezni februárban. Négy hónapnyi hátrányban vagyunk, és ez egy grandiózus film.

Abramsnak ráadásul eleinte nagyon nem akaródzott megmutogatni a napi nyersanyagot Brandonnak, a vágó győzködte, hogy muszáj lesz, különben nem lesznek kész időben. 

Megmondta, hogy 3 méteres távolságban kell lennem tőle. És ha a kamera elmozgott forgatás közben 3 méterrel odébb, nekem is 3 méterrel odébb kellett mennem.

Később Abramsnek még szorosabban együtt kellett működnie a vágóval, mert miután Maryann Brandon megnézte a felvett napi anyagokat, többször is volt, hogy azok nem lettek jók.

Megnéztem, miket vettek fel, aztán mindig megvágtam az előző nap felvett részeket. Fel voltam jogosítva a produkciótól arra, hogy rákérdezhessek a dolgokra. Ha szükségem volt egy új jelenetre, vagy JJ kitalálta, hogy szükségünk lesz egy új jelenetre, férevonultunk a sarokba, és megbeszéltük, miket kell még felvenni a zöld háttér előtt.

De vajon a végeredményen látszódni fog, hogy négy hónappal kevesebb idő állt a stáb rendelkezésére, mint Az ébredő Erőnél? Valószínűleg nem, mivel Maryann Brandon és J.J. Abrams rengeteg tévésorozaton és filmen dolgoztak már együtt az elmúlt évtizedekben, a Aliastól és a Mission: Impossible 3-tól kezdve a Super 8-on át a Star Trek 1-2-ig. (via Uproxx & Collider)