Már megvolt a Forrest Gump 2. vázlata, de akkor jött 9/11, és minden másképp alakult

A szeptember 11-i terrortámadás teljesen értelmetlenné tette a második részt, pedig már a vázlata is megvolt. A Forrest Gump Oscar-díjas forgatókönyvírója, Eric Roth a Yahoo! Entertainmentnek adott interjút, melyben hátborzongató részleteket mesélt.

A filmtörténeti jelentőségű, 1994-es Forrest Gump Tom Hanks-szel a főszerepben, Robert Zemeckis rendezésében minden idők egyik legsikeresebb filmje volt. 677 millió dollárt kaszált világszerte a mozikban, 6 Oscar-díjjal jutalmazták (köztük a legjobb filmnek járót, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő díját is elnyerte), és majdnem lett egy folytatása, de aztán jött a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, és megváltoztatott mindent. 

Eric Roth forgatókönyvíró, aki Winston Groom azonos című regényét dolgozta át, hogy megszülessen a Forrest Gump, 2001. szeptember 10-én fejezte be a második rész vázlatát.


Szó szerint egy nappal 9/11 előtt lettem kész. És Tom meg én meg Bob összeültünk szeptember 11-én, és azon sajnálkoztunk, hogy milyen lett az élet Amerikában, és hogy ez mennyire tragikus. Egymásra néztünk, és azt mondtuk: ennek a filmnek – ebben a formában - nincs értelme többé.”

Winston Groom 1995-ben írt a könyvhöz egy folytatást Gump & Co. címmel, amiben Forrest kalandjai az 1980-as években folytatódnak. Ezt a könyvet is felhasználta volna Roth, de kevésbé ragaszkodott volna az eredeti sztorihoz, mint az első résznél. Eric Roth, akinek legutóbbi munkáját, a Csillag születiket is jelölték a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díjára, megosztott pár részletet a végül el nem készült Forrest Gump 2-ről.

Azzal kezdődött volna, hogy Forrest Juniorról is kiderül, hogy AIDS-es (anyukája, Jenny, Forrest Gump nagy szerelme AIDS-ben halt meg), a szülők pedig nem akarják egy osztályba járatni vele a gyereküket. Lett volna egy olyan jelenet is, amiben egy floridai buszon utazik apja és fia, az utasok pedig iszonyúan idegesek, hogy egy AIDS-es kisfiúval kell egy buszon ülniük. (1956-ban egy floridai buszon két afroamerikai diáklány kiállt a faji megkülönböztetés ellen, amikor a fehéreknek fenntartott székre ültek le a buszon).

A filmben – szemben a könyv történetével, amely az 1980-as években játszódik – az 1990-es évek nagyobb megtörtént eseményeinek tükrében láthattuk volna Forrest Gumpot. Találkozott volna O.J. Simpsonnal, és egy jótékonysági táncversenyen Diana hercegnővel is táncolt volna.

Roth elmondta azt a részletet is, amely miatt a filmet aztán lefújták a terrortámadás után:

Forrest Gump találkozik egy indián asszonnyal a buszon, aki óvónő egy kormányzati épületben, Oklahomában. Minden nap az épület előtt vár rá egy padon, hogy együtt menjenek ebédelni, de egy napon az épület felrobban az üldögélő Forrest Gump mögött.

A 9/11-es terrortámadás tragédiája, melyben ikonikus amerikai épületeket robbantottak fel, ellehetetlenítette, értlemetlenné tette az egész filmet, így végül nem született meg a Forrest Gump 2.

 

via Uproxx