Mark Hamill MÁR MEGINT a Star Wars-filmek önellentmondásával viccelődik

Most épp azzal trollkodik a Twitteren, hogy R2D2 végig tudta, ki Luke apja, mégsem mondta el senkinek.

Mark Hamill nagy kópé, többször is bebizonyította már – és ez általában akkor a legszórakoztatóbb, amikor pont a saját életművének koronájával, a Csillagok háborújával viccelődik. Most épp az ős- és az előzménytrilógia egyik kontinuitási bakijára reagált a Twitteren egy kezét széttáró nő animgifjével:

Elolvastam ezt a Tweetet, hosszasan és sokat gondolkodtam rajta... Aztán csak vállat vontam és eloldalogtam.

A fenti gif egy rajongói fejtegetésre volt válasz, amit egy népszerű podcast készítő, bizonyos John Roderick tett fel nyilvánosan a sztárnak:

A lányom egyszer csak azt kérdezte: »Ha R2-D2 végig ott volt az egész történetben, és soha nem volt törölve a memóriája, akkor miért nem mondta el Luke-nak, hogy Vader az apja?« Én meg csak ültem megdöbbenve, mire a lányom megvonta a vállát és eloldalgott.

A felvetésre persze azonnal lecsaptak a Star Wars-rajongók. Egyesek szerint ez is azoknak a csúnya bakiknak egyike, amelyek világosan megmutatják, hogy George Lucas az interjúiban elmondottakkal ellentétben egyáltalán nem gondolkodott a '70-es években 9 összefüggő filmben, hanem csak úgy leírta az eszébe jutó dolgokat, és az előzménytrilógia idején sem sokat törődött a kontinuitással. A Birodalom visszavágig valószínűleg maga Lucas sem tudta, hogy Luke és Leia ikertestvérek, hiszen a két fiatal addig nem egy jelenetben csókolózott (plusz a '70-es évekbeli képregényekben is), és Luke maga is a szép hercegnő megmentéséért vágott bele az egész kalandba. Az előzménytrilógiával ráadásul Lucas számos ponton keresztbe írt a saját korábbi filmjeinek: Obi-Wan nem ismerte meg R2D2-t a Tatooine-on, holott padawan éveitől kezdve egészen a szakállas Jedi-mester koráig ott gurult folyton mellette (igaz, Vader sem mutatta ki soha, hogy felismerné az aranyszínű C-3PO-t, amit ő épített gyerekként a Tatooine-on), R2 az előzménytrilógiában még tudott repülni, de ezt a később játszódó filmekben már elfelejtette, és így tovább.

A Lucast megvédő rajongók szerint viszont ezek nem hibák. Bail Organa szenátor csak C-3PO memóriáját töröltette, nehogy a szószátyár protokoll dorid elfecsegje Vader gyerekeinek hollétét. Egy asztromechanikai droiddal, mint amilyen R2 is, nemigen foglalkozott ebben a messzi-messzi galaxisban senki, hiszen ő csak egy csipogó fedélzeti kompjúter a sok közül. Nem feladata vizsgálni, hogy az előtte csókolózó pár tagjai vérfertőző testvérek-e, sem azt, hogy az új gazdája, a szőke parasztfiú, és a galaxist rettegésben tartó fekete robotember rokonok-e. Ő egyszerűen csak kapott egy utasítást a Tantive IV-en Leiától, hogy szálljon mentőkapszulába, keresse meg a Tatooine-on Kenobi tábornokot, és vetítsen le neki egy holoüzenetet, és ezt tűzön-vízen keresztülvitte. Obi-Wan pedig lehet, hogy felismerte a régi droidját, akivel számtalanszor repkedett együtt az űrben, de lehet, hogy nem akarta elárulni magát, hogy ismeri korábbról a kis droidot. Esetleg számára R2 csak egy robot volt a sok közül, vagy már el is felejtette a sokévtizedes remeteségben a régi kalandokat (én sem tudnám ma már felismerni egy retró zsibvásáron azt a 486-os számítógépet, amivel végigjátszottam a '90-es éveket, pedig elég sok időt eltöltöttem előtte).

A Star Wars világában a többség ráadásul úgy áll hozzá a droidokhoz, mint Han vagy Owen bácsi. Ezek a bádogkasznik idegesítően sokat beszélnek és prüttyögnek, legjobb inkább kikapcsolni őket, ha meg elfüstölnek, vagy nem végzik el megfelelően a feladatukat egy párafarmon, akkor mehetnek a szemétbe ócskavasnak, és majd veszünk egy másikat olcsón a jawáktól. A droidok már-már barátként és egy fontos küldetésben egyenrangú félként való tisztelete szinte kizárólag csak Luke (illetve később Poe, Rey, Cassian Andor és a fiatal Lando) különcsége volt a Star Wars-filmekben. Szóval hiába tudta végig R2D2, hogy Luke és Leia valójában Darth Vader gyerekei, őt nem kérdezte meg erről soha senki, magától meg minek csipogjon el bármit is a gazdáinak a bináris logika mentén amúgy sem könnyen magyarázható emberi dolgokról?

Mark Hamill a napokban egy másik Star Wars-bakival is viccelődött a Twitteren. A '77-es Csillagok háborújában Leia a szemére vetette, hogy mi az, már törpéket is felvesznek rohamosztagosnak? Hamill megosztott egy képet, ahol egy rajongó lemérte egy régi Luke-figura és egy régi rohamosztagos bábu magasságát. Kiderült, hogy Luke valójában nem hogy nem volt törpe a rohamosztagosokhoz képest, de még magasabb is volt náluk, és a hercegnő csak ironizált, mert kíváncsi volt, milyen reakciót fog kiváltani. Hamill ezzel a poénjával egyébként az általa nem igazán kedvelt Trump elnöknek is beszólt, aki a korábbi, intravénásan használandó kézfertőtlenítős Twitter-blődségét azzal magyarázta, hogy valójában ironizált, és csak a reakciókra volt kíváncsi...

(via Uproxx)