Még 7 vicces rejtett utalás kedvenc filmjeinkből

A múltkoriak mellé további hét igazán kreatív easter egget, azaz rejtett utalást találtunk. Feltárulnak a Harcosok klubja, a Kill Bill, A keresztapa és még négy film titkai. Te kiszúrtad ezeket?

Madarak: Hitchcock mint decens kutyasétáltató

Stan Lee előtt évtizedekkel a rendezőlegenda már saját kézjegyévé tette, hogy szinte minden általa dirigált filmben feltűnjön egy villanás erejéig (54 fennmaradt filmjéből összesen negyvenben szerepel). Leghíresebb felbukkanása talán a Madarakban történt, ahol kutyasétáltatóként vonul ki a kisállat-kereskedésből a Tippi Hedren alakította főhősnő mögött. További fun fact: a két kutyus Hitchcock saját két kutyája volt. Az alkotó egyébként igen kreatív módszerekkel még akkor is megoldotta, hogy cameózzon egyet a filmjében, ha az a nyílt tengeren játszódott, egyetlen mentőcsónakban (lásd a Mentőcsónak című művet, amelyben az egyik karakter által olvasott újság egy hirdetésén pózol) vagy elejétől a végéig egyetlen lakásbelsőben forgott (a Kötél egyik jelenetének hátterében a vörösen villogó neonfej az övé).


Harcosok klubja: Starbucks-poharak mindenütt

Ahogy arról 10 dolog, amit tuti nem vettél észre a Harcosok klubjában című összeállításunkban már írtunk, a fogyasztói társadalom kritikájaként David Fincher rendező kultfilmjének minden egyes jelenetében elhelyezett valahol a háttérben vagy épp az előtérben egyet a Starbucks ikonikus papírpoharai közül. „Amikor először költöztem Los Angelesbe, 1984-ben, az egész városban nem lehetett egy jó kis életmentő kávét kapni. Aztán megjelent a Starbucks,

és olyan sikeresek lettek, hogy végül már minden sarkon volt egy kávézójuk.

Ez még akkor is túl sok, ha valami jó dologról van szó” – nyilatkozta egy 2015-ös interjúban Fincher, aki azt is elárulta, hogy a kávézólánc vezetői olvasták a forgatókönyvet, s habár arra nem adtak engedélyt, hogy az alkotók használják a nevüket, de örültek neki, hogy ily módon csúfolódnak egy kicsit rajtuk.

Forrás: Distractify / InterCom


Ponyvaregény: Uma Thurman karaktere saját későbbi szerepéről mesél

Quentin Tarantino filmjei mind egyazon mozis univerzumban játszódnak – pontosabban kettőben. Minderről így beszélt egy alkalommal maga a mester: „Van a valóságos univerzum, amiben alapból élnek a karakterek. De van egy filmbeli mozis univerzum. Szóval az Alkonyattól pirkadatig és a Kill Bill ebben a speciális mozis univerzumban játszódik.

Tehát ha a Kutyaszorítóban vagy a Ponyvaregény karakterei elmennek a moziba, akkor a Kill Billt fogják megnézni.

Vagy épp az Alkonyattól pirkadatigot fogják megnézni.” Így történhetett, hogy amikor a Ponyvaregényben Vincent Vega elviszi randizni Mia Wallace-t, és a nő elmeséli neki, hogy egyszer szerepelt egy tévés pilotban, ami egy Fox Force 5 nevű női bérgyilkoscsapatról szólt, és felsorolja a tagokat, nem nehéz felismerni bennük QT későbbi filmje, a Kill Bill hőseit a szőke vezetőtől (Elle Driver) kezdve a japán és afroamerikai tagon át a francia nőig és a késekkel rendkívül jól bánó Menyasszonyig.


A keresztapa halálos narancsai

Cikkünk első részében írtunk róla, hogy A téglában Scorsese minden esetben előre jelezte a karakterek halálát, úgy, hogy valamilyen formában egy X-et helyezett el mögöttük, mellettük vagy valahol a környékükön. A halálra utaló tárgyak megjelenítése eredetileg a rendező pályatársa, Francis Ford Coppola ötlete volt, aki A keresztapa-trilógia mindhárom darabjában célzott rá, ha valaki meg fog halni – méghozzá narancsokkal.

Ha ilyen szemmel nézzük újra a filmeket, el fogunk csodálkozni, milyen elképesztő mennyiségű narancs tűnik fel bennük. Vigyázat, SPOILERes videó!


A Pac-Man emberke a Tronban zabál

Az 1982-es Tron, avagy a számítógép lázadása a legelső olyan film volt, ami rácsatlakozott a videójáték-őrületre. Sztorija szerint a Jeff Bridges által alakított játékfejlesztő csapdába esik a saját maga által létrehozott virtuális világban, ahonnan vissza kéne jutnia a valóságba. A klasszikus videójátékok előtti főhajtásként pedig

van a filmben egy olyan jelenet, amelyben két karakter a játék állását nézi, és egy kis Pac-Man figura látható a képernyőn.


Az Amerika Kapitány: A tél katonájában Jules Winnfield szelleme kísért

A második Amerika Kapitány-film végén SPOILER! a Samuel L. Jackson által megformált ikonikus Marvel-karakter, Nick Fury meghal. De csak a külvilág számára, hiszen az utolsó jelenetben a saját sírja előtt látjuk állni, és ahogy a sírkőre vág a kamera, az is feltűnhet, hogy a Tarantino-univerzum ide is beszivárgott. A kőre ugyanis az Ezékiel 25:17 szavakat vésték és „Az igaz ember járta ösvény…” bibliai idézetet. Ha mindez ismerősen hangzik, az nem a véletlen műve, hiszen így kezdődik az a passzus, amit a szintén Jackson által játszott Jules a Ponyvaregényben elszaval az általa elkövetett bérgyilkosság előtt.


Az Alkonyattól pirkadatig burgerei

És ha már szóba került a Ponyvaregény leszámolásjelenete, abban az Ezékiel 25:17-idézeten kívül fontos szerep jut a Big Kahuna Burger nevű fiktív hawaii gyorsétteremlánc termékeinek is, hiszen mielőtt Jules és Vincent felkeresik őket, Brad és Marvin innen hozatnak ételt maguknak. A Big Kahuna-burgerek pedig igen finomak lehetnek, hiszen ezt eszik a Gecko fivérek is Robert Rodriguez Alkonyattól pirkadatig című vámpírfilmjében – ahova Tarantinónak nem esett nehezére becsempészni ezt a rejtett utalást, hiszen nemcsak az egyik főszerepet játszotta, de ő volt a forgatókönyvíró is. De a Big Kahuna Burger márka több más filmben is feltűnik: ahogy arról már ebben a cikkünkben is megemlékeztünk, találkozhatunk vele

a Kutyaszorítóban című QT-bemutatkozó rendezésben, a Négy szoba című szkeccsfilmben, a Halálbiztosban, az Alkonyattól pirkadatig sorozatverziójában és a szintén Rodriguez által rendezett Cápasrác és Lávalány kalandjaiban is.



(via Man of Many)

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!