Még 8 színész, akinek egyetlen nap alatt kisiklott a karrierje

Freddie Prinze Jr. a Scooby-Doo-filmekkel, Lindsay Lohan a Tudom, ki ölt meg című ócska horrorral, Demi Moore az örök kedvencének számító G.I. Jane-nel írta ki magát örökre Hollywoodból.

Az 1941-es A kétarcú  akkora katasztrófának bizonyult Greta Garbo karrierjét tekintve, hogy a színésznőnek lényegében már 36 évesen nyugdíjba kellett miatta mennie. Matthew Modine 1995-ös kalandfilmje, A kincses sziget kalózai pedig akkorát bukott a mozikban, hogy a sztár évtizedekre eltűnt a rivaldafényből (és ősz hajjal már alig ismertük meg a Stranger Things gonosz tudósaként). Korábban két cikkben is bemutattunk már olyan színészeket, akik egyetlen rossz szerepválasztással örökre kisiklatták a hollywoodi karrierjüket – íme 8 újabb sorstársuk.

5 sztár, akinek egyetlen nap alatt siklott ki a karrierje

Elizabeth Berkley karrierjét a fülledten erotikus Showgirls, Matthew Modine-ét a hatalmasat bukó A kincses sziget kalózai tette tönkre.

Tovább

 

1. Faye Dunaway – Anyu a sztár (1981)

Faye Dunaway már Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő volt (mindkét rangos trófeát az 1977-es Hálózatért kapta), amikor a Drága anyuci című 1981-es életrajzi filmben eljátszotta a néhány évvel korábban elhunyt hollywoodi legendát, Joan Crawfordot. A film Crawford lányának, Christinának az önéletrajzán alapult, aki nem festett valami hízelgő portrét az anyjáról: manipulatív és bántalmazó személynek írta le, Dunaway pedig hurrikánszintű intenzitással és hangerővel játszotta el az ismert dívának ezt az oldalát is. Bár Dunawayt alakításáért az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége és a New York-i Filmkritikusok Köre is a legjobb színésznőnek kiáltotta ki, a többi újságíró viszont leginkább csak fanyalgott.

Dunaway karrierje nagyon megsínylette a negatív hírverést,

megbukott az 1984-es Supergirl és az 1988-as Éjféli átkelés című filmje is, majd csakhamar azon kapta magát, hogy már csak a televízióban kap érdemi munkát. Igaz, ott viszont derekasan helytállt: 1994-ben Emmy-díjat kapott a Columbo egyik epizódjáért, valamint Golden Globe-ot az HBO Kifutó a semmibe című, divatvilágot bemutató minisorozatért. Dunaway ritkán beszél a Drága anyuciról, de 2016-ban egy interjúban így nyilatkozott róla a People magazinnak:

Azt hiszem, olyan irányba fordította a karrieremet, hogy az emberek végleg rossz benyomást szereztek rólam.
Forrás: RTL

 

2. Geena Davis – A kincses sziget kalózai (1995)

1986 és 1992 között Geena Davis, a modellből lett színésznő volt Hollywood egyik legfelkapottabb sztárja, köszönhetően az olyan sikerfilmjeinek, mint A légy, a Beetlejuice, a Thelma & Louise és az Alkalmi turista, amiért Oscar-díjat is kapott. 1995-ben a férjével, Renny Harlin rendezővel közösen forgatta le az év nagy durranásának szánt A kincses sziget kalózait, amelynek az elkészítése

98 millió dollárba került, de mindössze 10 milliót hozott a konyhára, így máig ez minden idők egyik legnagyobb bukása a filmiparban.

Geena Davis és Renny Harlin 1996-ban még újra megpróbálkozott egy blockbusterrel, az Utánunk a tűzözönnel, de ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A következő évtizedekben a színésznő mindössze kétszer tűnt fel a mozivásznon (a Stuart Little 1-2-ben), de emlékezetes filmben az elmúlt 20 évben sajnos nem láthattuk.

Forrás: InterCom

 

3. Demi Moore – G.I. Jane (1997)

Az 1990-ben mozikba került Ghost egycsapásra híressé tette Demi Moore-t az egész világon, és számos újabb filmes felkérést is hozott neki. Az 1996-ban bemutatott Sztiptízt azonban a közönség és a kritikusok is rosszul fogadták, ráadásul a színésznő egy Arany Málnát is kapott Erin Grant, a sztriptíztáncolni kénytelen egykori FBI-ügynök szerepéért.

Mégsem ez a film, hanem az 1997-es G.I. Jane vetett véget Demi Moore színészi karrierjének, amiért szintén Arany Málnát kapott.

Forrás: InterCom

 

Azóta többször is elmondta már, hogy neki a G.I. Jane az egyik kedvenc filmje, és hogy ez nagyon alulértékelt alkotás, azt viszont maga is elismerte egy interjúban, hogy ez vetett véget a karrierjének:

Az a fajta kritika volt, ami tényleg egy olyan térbe küldött, ahol egy kicsit elvesztettem a szenvedélyemet, és ez talán elbátortalanított.

Talán most, hogy Cannes-ban zajos sikert aratott az új filmjével, beköszönthet számára egy újabb fénykor...

Az év legsokkolóbb filmjében tárulkozik ki teljesen Demi Moore

Láttuk Cannes-ban a The Substance-t, amiben Demi Moore és Margaret Qualley is kivetkőzik magából – a szó minden értelmében. Kritika.

Tovább

 

4. Chris Klein – Rollerball (2002)

Chris Klein 1999-ben két filmmel is meghódította a világot: a Gimiboszival a kritikusok elismerését vívta ki, az Amerikai pitével pedig kasszát robbantott (érdekesség, hogy mindkettőben egy érzékeny sportolót játszott). Ezután különféle romkomokban és vígjátékokban játszott (Itt a földön, Amerikai pite 2.) a Young Hollywood Awards-gálán pedig még a „Holnap férfi szupersztárja” címet is bezsebelte.

Aztán jött a 2002-es Rollerball, majd egy hónappal később a Mel Gibson-féle Katonák voltunk, és Chris Klein telefonja soha többé nem csörgött.

Azóta is elkerülik a főszerepek, és ha a 2012-es Amerikai pite: A találkozót nem számítjuk, lényegében kizárólag csak tévésorozatokban láthattuk őt az elmúlt 20 évben.

Forrás: InterCom

 

5. Freddie Prinze Jr. – Scooby-Doo (2002)

Freddie Prinze Jr. egyértelműen a '90-es évek ünnepelt sztárja és tinibálványa volt az olyan slashereknek és romkomoknak köszönhetően, mint a Tudom, mit tettél tavaly nyáron vagy A csaj nem jár egyedül. Egy ideig úgy tűnt, hogy a sármját és a népszerűségét az új évezredbe is át tudja menteni, és bár a filmkészítők még ekkor is szívesen forgattak vele romantikus vígjátékokat (lásd: Pasik és csajok, Rád vagyok kattanva, Nyakiglove), a közönség már egyre kevésbé volt kíváncsi ezekre.

Freddie Prinze Jr. karrierjének végül a Scooby-Doo-mozifilmek vetettek véget, amelyek jól szerepeltek ugyan a kasszáknál,

ám a tejfelszőke parókát hordó paranormális nyomozó, Fred figurája egyáltalán nem jött be a kritikusoknak. A színész ekkoriban maga is hitelességi válságba került, és később már úgy nyilatkozott erről az időszakáról, hogy „nem érezte jól magát egyik filmje forgatásán sem”. Idővel hátat is fordított Hollywoodnak: a WWE pankrátormeccseiben vállalt kreatív írói munkát, saját tévésorozatot gründolt Freddie címmel, a 24 című kultikus tévésorozatban Kiefer Sutherland mellett volt másodhegedűs, és számos Star Wars-produkcióban ő lett a renegát Jedi, Kanan Jarrus hangja. A filmes karrierjén esett csorbát viszont máig nem sikerült kiköszörülnie.

Forrás: InterCom

 

6. Josh Hartnett – Alvilági játékok (2006)

Hartnett már az 1999-es Öngyilkos szüzektől kezdve a korszak tinibálványának számított, a népszerűsége viszont két nagy költségvetésű háborús filmje, a Black Hawk Down és a Pearl Harbor után egyenesen a sztratoszfériáig lőtt ki. Ezután olyan emlékezetes alkotásokban láthattuk, mint a 40 nap és 40 éjszaka című romkom és az első Sin City,

aztán jött a 2007-es Alvilági játékok, amit a nézők és a kritikusok is utáltak, a bukást viszont nem Bruce Willis vagy Morgan Freeman karrierje sínylette meg, hanem Hartnetté.

Később a Fekete Dáliával és A sötétség 30 napjával is csak tovább csúszott lefelé a lejtőn, így mostanában már csak akkor szólnak neki, ha kell plusz egy ismert színész az Oppenheimerbe vagy a Black Mirrorba, de épp egyetlen másik A-listás sztár sem ér rá.

Forrás: Intersonic

 

7. Lindsay Lohan – Tudom, ki ölt meg (2007)

Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején Lindsay Lohan Hollywood egyik legfelkapottabb fiatal színésznője volt, akinek fényes jövőt jósolt mindenki. Csakhogy 2007-ben kijött tőle a Tudom, ki ölt meg című alacsony költségvetésű horrorfilm, amelyben a forgatókönyvtől kezdve a színészi játékig tényleg minden rossz volt. Sajnos ez volt az az időszak, amikor

a színésznő számos szenvedélybetegséggel küzdött, és gyakran elkésett a forgatásról, vagy egyáltalán nem jelent meg, amivel minden rendező kedvét elvette attól, hogy valaha is vele dolgozzon.

Forrás: SPI

 

8. Jaden Smith – A Föld után (2013)

Will Smith és Jada Pinkett Smith fia, Jaden Smith már fiatalon szép karriert futott be, ami kísértetiesen hasonlított az apja hollywoodi pályájára: zenészként és a színészként is sikert sikerre halmozott, gondoljunk csak a 2010-es Karate Kidre, vagy a Justin Bieberrel közös Never Say Never című slágerre!

Ezt rombolta aztán porig a 2013-as A Föld után című sci-fi, amelynek Will Smith és Jaden Smith volt a két főszereplője, M. Night Shyamalan pedig a rendezője, de még ez sem volt elég a kasszasikerhez.

A film sok negatív kritikát kapott, az egekbe kúszó marketingköltségek mellé becsordogáló szerény bevétel pedig a társproducer Will Smith-t is igen érzékenyen érintette, így Jaden (akinek a gyenge alakítását jóformán mindegyik cikk szóvá tette) úgy döntött, hogy jobb, ha inkább hátat fordít Hollywoodnak. Azóta inkább a zenére és saját divatmárkájára koncentrál (amikor épp nem összeesküvés-elméleteket terjeszt a közösségi médiában).

Forrás: InterCom

 

(via Independent & Brideside & Looper)