Még mindig szeretnek Magyarországon forgatni a hollywoodi filmesek

Hosszú méltató cikk jelent meg egy neves külföldi szaklapban a forgatási lehetőségekről Közép- és Kelet-Európában – köztük hazánkban, ahol jelenleg is forog egy hollywoodi film.

A Trónok harcától a Pókemberig: Miért Kelet-Európában forognak a nagy tévé- és filmprodukciók? címmel jelent meg az amerikai The Hollywood Reporteren egy hosszú írás, ami nem győzi dicsérni a helyi forgatási lehetőségeket. A lap kiemeli, hogy a kelet-európai országok, elsősorban Magyarország, Csehország, Lengyelország, Horvátország és Észtország nemcsak előnyös történelmi, kulturális és földrajzi adottságokkal rendelkeznek, de vonzó adókedvezménnyel is várják a külföldi forgatócsoportokat – amiben hazánk volt az éllovas, és ezt a mintát utánozta le a többi ország.

Terminátor: Sötét végzet. Forrás: Fórum Hungary

 

A The Hollywood Reporter kiemeli, hogy hazánkban ezt a virágzó rendszert az idén elhunyt Andy Vajna vezette be, és mivel az alapok szilárdan állnak, a dolog Vajna halála után sem omlott össze. 2016 óta egyébként szerintük évente mintegy 400 millió dollárnak megfelelő összeget költenek el nálunk a külföldi stábok (a külföldi produkciók magyarországi költéseiről nemrégiben mi is írtunk cikket). A lap idézi Havas Ágnest, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatóját, aki szerint fővárosunk a magas adókedvezmény mellett azért is ideális a külföldi filmesek számára, mert Budapest ugyanúgy el tudja „játszani” Párizst a vásznon, mint Berlint, Moszkvát, Amszterdamot, Bécset, Londont vagy akár Buenos Airest.

A kém, aki dobott engemet is hazánkban forgatták. Forrás: Freeman Film

 

A cikkben felsorolják a közelmúltban itt forgott blockbustereket is, például a Denis Villenuve rendezésében egy rakás sztárral a főbb szerepekben készülő Dűnét (amelynek a stábja jelenleg is itt van) és a Terminátor: Sötét végzetet (de Will Smith Gemini Manje is itt forgott tavaly). A többi kelet-európai országgal kapcsolatban olyan filmeket említenek, mint a Pókember: Idegenben (Csehország), a Star Wars: Az utolsó Jedik, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba és a Trónok harca (Horvátország) vagy a Csillagok határán (Lengyelország).

És mivel az elemzésben nemcsak azt sorolják fel országonként, hogy mi mindent kell tudni a lehetőségekről, milyen infrastruktúra áll a stábok rendelkezésére és mekkora az adókedvezmény, hanem a helyi kapcsolattartó, azaz esetünkben Havas Ágnes elérhetőségét is, a külföldi forgatócsoportok száma Magyarországon remélhetőleg a jövőben sem fog csökkenni...


(via The Hollywood Reporter)