Megérkezett A játszma előzetese

Divatosak manapság a besúgók: az HBO Max magyar sorozata után hamarosan érkezik a mozikba A vizsga folytatása is. És már meg is nézhetjük a film előzetesét.

A 2011-ben bemutatott A vizsga óriási sikert aratott, és nem mellesleg elindította azt a trendet, hogy szakmányban készültek a jórészt a kommunizmus évtizedei alatt játszódó (tévé)filmek, Köbli Norbert tollából. Mindezek ellenére meglepetésként hatott, amikor bejelentették, hogy A játszma címmel folytatást kap A vizsga, aminek történetében, csakúgy, mint a bemutatója óta egy évtized telt el.

A játszma 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt), élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

Forrás: InterCom

 

A játszma a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Film Positive gyártásában készült. Producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék), rendezője Fazakas Péter (Árulók, Szabadság - Különjárat), a forgatókönyvet Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ, A vizsga) írta. A játszma operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, zeneszerzője Asher Goldschmidt, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde. A vizsga tévéfilmes jellege után a folytatásra látványosan több pénzt költöttek az alkotók, hiszen a jobbára belső terekben, kihalt, sötét utcákon játszódó előzmény után A játszmában a korhű, nyüzsgő Budapestet is láthatjuk.

Örömteli, egyben megindító újra a vásznon látni Kulka Jánost. A színész 2016-ban stroke-ot kapott és noha szellemileg ép maradt, a mozgás és a beszéd igen nehezen ment neki – ám keményen küzdött és sokat javult az évek során. Az alábbi werkvideóban Köbli elárulja, hogy neki írta a filmet, és úgy alakította a történetet, hogy abban is hasonló egészségi állapotban van a színész karaktere.

(Forrás és címlapkép: InterCom)