Megérkezett Spielberg új filmjének előzetese

A Pentagon titkai a Pentagon-iratok kiszivárogtatásának történetét mutatja be, ami nagy hatással volt az Egyesült Államok belpolitikájára.

1971-ben a Washington Post első női újságírója, Kay Graham Ben Dredlee, a lap kiadójának segítségével igyekezett kiszivárogtatni a Pentagon-iratok (Pentagon Papers) néven elhíresült, 7000 oldalas jelentést. A dokumentumot még Lyndon B. Johnson elnöksége alatt állították össze, és rendkívül részletes, meggyőző érvekkel mutatta be, hogy a vietnámi háború csak totális kudarc lehet az Egyesült Államok számára. Tizenöt példány készült belőle, és azonnal titkosították.

Daniel Ellsberg volt tengerészgyalogos, katonai szakértő maga is részt vett a dokumentáció elkészítésében, majd két éven keresztül sikertelenül győzködte az amerikai kormányt, hogy vessenek véget a háborúnak.  1971-ben végül kicsempészett egy példányt a jelentésből, és átadta a The New York Timesnak. Az újságnál három hónapon keresztül vacilláltak, hiszen nyilvánvaló volt, hogy darázsfészekbe nyúltak, aminek komoly következményei lehetnek, végül úgy döntöttek, hogy megosztják a nyilvánossággal a dokumentum létezését. Nixon is ekkor tudta meg, hogy létezik ilyen jelentés. 

A kormányzat büntetőeljárást indított a Times ellen, így az leállította a cikkek közlését. Ám ezek után több lap is helyénvalónak érezte, hogy a jogi következmények ellenére is folytassák az iratok kiszivárogtatását, köztük a Washington Post is. Spielberg az ő kálváriájukat filmesítette meg.

A főszerepben Meryl Streepet és Tom Hankst láthatjuk (Streep először, míg Hanks ötödjére dolgozik együtt a rendezővel), mellettük pedig főleg sorozatokból jól ismert színészeket: Alison Brie (Community, Mad Men - Reklámőrültek, BoJack Horseman), Sarah Paulson (American Horror Story, American Crime Story, Deadwood), Carrie Coon (Leftovers, Fargo), Jesse Plemons (Fargo, Breaking Bad) és Bob Odenkirk (Breaking Bad, Fargo, Better Call Saul). A filmet 2018 januárjában mutatják be.

A Pentagon-iratokat egyébként 2011-ben nyilvánosságra hozták.