Meghalt a Mad Max filmek főgonosza

Hugh Keays-Byrne, az 1979-es Mad Max Toecuttere és a 2015-ös Mad Max – A harag útja Halhatlan Joe-ja 73 éves korában távozott.

A brit származású Keays-Byrne december 1-jén hunyt el; haláláról Brian Trenchard-Smith angol rendező (aki a The Man from Hong Kong című 1975-ös filmben dolgozott együtt vele) értesítette a nyilvánosságot. A halál okát a direktor nem közölte, annyit lehet csak tudni, hogy a színész kórházban halt meg.

Hugh Keays-Byrne a Mad Maxben. Forrás: AMC

 

Keays-Byrne 1947 májusában született, az indiai Kasmír régióban, ami akkor még brit gyarmat volt. A család még a kis Hugh gyermekkorában Nagy-Britanniába költözött, ahol a későbbiekben a színész a színpadon kezdte a pályát: a neves Royal Shakespeare Company tagjaként olyan darabokban játszott, mint az Ahogy tetszik, a Hamlet, a Sok hűhó semmiért vagy a Lear király.

A Peter Brook által rendezett Szentivánéji álom 1973-as ausztráliai turnéja idején Keays-Byrne az országban maradt, és attól kezdve ott folytatta karrierjét is. Kevésbé jelentős filmek (Stone, Mad Dog Morgan, The Trespassers) után George Miller rendező rá osztotta 1979-es posztapokaliptikus akció/sci-fi klasszikusa, a Mad Max Toecutter nevű főgonoszának a szerepét, majd nem kevesebb mint 36 évvel később, a 2015-ös Mad Max – A harag útjában a direktor ismét rá gondolt, így Keays-Byrne lett az új folytatás oxigénmaszkos gonosztevője, Halhatlan Joe is.

Forrás: InterCom

 

Hugh Keays-Byrne közel öt évtizeden át tartó pályája során az említetteken kívül többek közt olyan alkotásokban szerepelt, mint a Kék uszony című családi film, a Sztrájktól megbénítva című filmdráma, a Csillaghajó című sci-fi, A követ, aki minden követ követ című vígjáték, a Csillagközi szökevények sorozat és minisorozat vagy a Sleeping Beauty.


(via The Hollywood Reporter)