Meghalt a Sztárom a párom rendezője

Roger Michell, olyan filmek alkotója, mint a Vénusz, a Kuzinom, Rachel, az Ébredj velünk vagy A király látogatása, szeptember 22-én távozott. 65 éves volt.

Az 1956-ban Dél-Afrikában született Michell a színházban kezdte rendezői karrierjét, a neves Royal Shakespeare Company színtársulat berkeiben, illetve a brit Nemzeti Színházban. A kilencvenes években elkezdett a tévének is rendezni: legnagyobb sikere ebben az időben Hanif Kureishi A kültelki Buddha című regényének 1993-as minisorozat-verziója volt.

Michell a nagyvásznon egy My Night with Reg című melegdrámával debütált 1997-ben, majd két év múlva meg is rendezte

pályája legnagyobb sikerét,

a Richard Curtis brit romkompápa által írt, Julia Roberts és Hugh Grant főszereplésével készült Sztárom a párom című bűbájos romantikus komédiát.

Roger Michell Rachel McAdamsszel és Harrison Forddal az Ébredj velünk 2011-es sajtóeseményén. Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images


Az alkotó ezt követően rendezett thrillert Ben Affleckkel és Samuel L. Jacksonnal (Ütközéspont), újabb adaptációkat (például a Rhys Ifans, Daniel Craig és Samantha Morton főszereplésével készült Kitartó szerelem vagy a Kuzinom, Rachel című filmdrámákat), Hanif Kureishivel közös további drámákat és dramedyket (Anya és a szerelem, Vénusz), és az Ütközéspont után többször tett még kirándulást Hollywoodba (Ébredj velünk, A király látogatása).

Egyik utolsó rendezését, a Sam Neill, Susan Sarandon és Kate Winslet főszereplésével forgatott Szótlan szív című 2019-es filmdrámát nemrég tűzte műsorára az HBO és az HBO GO. Roger Michellt két volt felesége, Kate Buffery és Anna Maxwell Martin színésznők, továbbá négy gyermeke, Harry, Rosie, Maggie és Sparrow gyászolja.

Ha mi is meg akarunk emlékezni a tehetséges filmesről, a Szótlan szív mellett a következő streamelhető alkotásai segítségével tehetjük: Sztárom a párom (Netflix, Apple iTunes, Google Play Movies), Kuzinom, Rachel (Apple iTunes, Google Play Movies), Ébredj velünk (Apple iTunes, Google Play Movies), Ütközéspont (Apple iTunes, Google Play Movies).


(via Variety)